Slovenija
21 ogledov

Kmalu ne bodo več "dobra reklama"

"Poklic zdravnika je ugleden, tudi če je 'dohtar' slab," meni spletni komentator.

Suzana Kos  | Avtor: Dare Čekeliš Dare Čekeliš
Pred časom mi je sorodnik, ki je bil operiran v Valdoltri, razlagal, kako mu je zdravnik dejal, da prtljažnik njegovega avtomobila na parkirišču ni zaklenjen in naj gre lepo do njega. Sorodnik se je torej odpravil do avtomobila, odprl prtljažnik in vanj odložil darilo v znak hvaležnosti zdravniku, da ga je operiral. Glede na njegovo vsebino je to storilo tudi precej ljudi pred njim.

Koruptivna tveganja. Ime istega zdravnika sem videla na seznamu ortopedov, ki jih je analizirala protikorupcijska komisija in pri tem ugotovila, da so bili bolniki po obisku samoplačniške ambulante v Valdoltri operirani od dva- do trikrat hitreje kot tisti, ki so bili pregledani v javni ambulanti na napotnico. Komisija je pregledala dejanske čakalne dobe na operacije pri posameznih ortopedih in ugotovila, da jih ne izvajajo po vrstnem redu vpisa pacienta v čakalno vrsto. Vsak kirurg je sicer sam skrbnik svoje čakalne vrste in sam odloča o tem, koga bo kdaj operiral.

Čakalnih dob se je lotilo tudi računsko sodišče. Pod lupo je vzelo Univerzitetni klinični center Ljubljana in zgodba je precej podobna kot v Valdoltri; z visoko stopnjo verjetnosti pa se pojavlja tudi v drugih zdravstvenih ustanovah – enakopravne obravnave pacientov pri dostopu do zdravstvenih storitev ni.

Pa da ne bo pomote, ne namigujem, da so vsi 'dohtarji' skorumpirani; delež slabih in pokvarjenih je enak kot pri drugih poklicih. Le zdravniki po omenjenih odkritjih morda niso več dobra reklama za drage avtomobile ...

Komentar se nanaša na članek: Za zdravnike so avti cenejši

Komentarjev 1
  • Veteran 20:07 16.februar 2014.

    Odkritja v Valdoltri so bila, vendar praksa se še vedno nadaljuje tako, da ne vem zakaj se sploh še omenja oz. piše in s tem samo draži državljane!!?