Slovenija
16 ogledov

Kmalu odpuščanja

kraemeca bodo ob oblikovanju seznama presežnih delavcev odvisni izključno od mer Žurnal24 main
Kranj. V Iskraemecu pripravljen program, ki predvideva odpuščanje 150 delavcev.
Merila odpuščanja

Odpravnine
. Seznam imen zaposlenih, ki bodo izgubili delo, še ne obstaja, so pa že znana merila, po katerih ga bodo oblikovali.

Družba Iskraemeco je za pokritje odpravnin zagotovila 1,5 milijona evrov.

Število zaposlenih v Iskraemecu se bo s 1.100 zmanjšalo na 950. 160 delavcev je še vedno na čakanju.

Stopetdeset zaposlenih v Iskraemecu bo do jeseni izgubilo delo. To predvideva program ugotavljanja presežnih delavcev, ki ga je pripravila uprava družbe, obravnaval pa tudi že sindikat.

Odločbe junija
Vodstvo Iskraemeca napoveduje odločbe junija, delavci pa zaradi odpovednih rokov na cesti ne bodo prej kot jeseni. Sindikalist Jože Petek zagotavlja, da bodo vsi dobili odpravnine. “Sklad je oblikovan, glede tega ne pričakujem zapletov,” je dejal.

Zakaj odpuščajo

Zaposlenih je za trenutni in prihodnji obseg poslovanja Iskraemeca nedvoumno preveč,” je vzroke za odpustitev dobrih desetih odstotkov zaposlenih pojasnilo vodstvo Iskraemeca. Med razlogi poudarja zmanjšanje obsega naročil zaradi hude konkurence iz Azije in svetovne gospodarske krize.

Čeprav se je stanje aprila rahlo izboljšalo, še vedno ne poslujemo s polnimi zmogljivostmi. Del zaposlenih je zato na dopustu ali pa na čakanju na delo – na stroške Iskraemeca,” so opozorili, sicer pa spomnili na načrtovano preusmeritev s proizvodnje mehanskih števcev v ponudbo sistemskih rešitev, ki bo zahtevala manj ljudi, prinašala pa večji zaslužek.

Niso še odpisani

Čez noč ne bo šel nihče na cesto.
Sindikalist Jože Petek

 

Med zaposlenimi na čakanju se je medtem pojavil strah, da so tako rekoč že odpisani in prvi predvideni za odstrel. Sindikalist Petek zagotavlja, da to ne drži. Odločala bodo izključno merila oziroma točkovanje, vztraja; enako pravi vodstvo. “Zaposleni na čakanju ali s skrajšanim delovnim časom v nobenem primeru ne pomenijo tudi tistih zaposlenih, ki bodo v sklopu kriterijev določeni kot presežni delavci,” so zapisali.

Grozi še kaj
Drugih odpuščanj Petek letos ne pričakuje in se sklicuje na zagotovila uprave. Ta je dejala, da bi moralo biti glede na trenutno razmere odpuščanje še obsežnejše, a dodala: “Program določanja presežnih delavcev že upošteva optimistične napovedi rasti, zato bomo kljub trenutno izjemno neugodnim razmeram obdržali mnogo več zaposlenih, kolikor jih podjetje trenutno potrebuje.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.