Slovenija
72140 ogledov

Kmalu le s šestimi urami vožnje do vozniškega dovoljenja

Vozniško dovoljenje Andrej Leban
Olajšan bo postopek pridobitve dovoljenja za motorje do 49 cm3 in 125cm3.

Vlada je določila besedilo predloga novele zakona o voznikih, ki poenostavlja postopke za pridobitev vozniškega dovoljenja kategorije A1 (motorna kolesa na dveh kolesih s stransko prikolico ali brez nje) ter AM (kolesa z motorjem in lahka štirikolesa). Novela zagotavlja delni prenos evropske direktive, so sporočili iz Ukoma.

S predlogom novele zakona o voznikih poenostavljajo pogoje za pridobitev vozniškega dovoljenja kategorije A1 za osebe, ki že imajo veljavno vozniško dovoljenje kategorije B in niso vozniki začetniki ter pridobitev vozniškega dovoljenja za kategorijo AM.

''V kolikor imate dovoljenje za vožnjo avtomobila in niste voznik začetnik, boste opravili le 6 ur praktičnega usposabljanja v šoli vožnje in pridobili boste pravico do vožnje ter tako prihranili veliko časa in denarja,'' je sporočil minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec.

S predlogom se določajo tudi pogoji za možnost izvajanja usposabljanj kandidatov za voznike ter izobraževanj učiteljev vožnje, učiteljev predpisov in strokovnih vodij šole vožnje na daljavo.

To so še predvidene preostale spremembe

Določa se tudi pravna podlaga za povezovanje evidence o vozniških dovoljenjih z evidenco voznikov in za elektronsko pridobivanje podatkov o številu kazenskih točk iz skupne evidence kazenskih točk v cestnem prometu v postopku vpisa spremljevalca v evidenco o vozniških dovoljenjih in evidenčni karton vožnje.

Novela določa tudi pravno podlago za preverjanje podatkov v evidenci o vozniških dovoljenjih pri izdaji mednarodnih dovoljenj, in pogoje za ponovni zdravstveni pregled osebam, za katere je bilo pri zdravstvenem ali kontrolnem pregledu ugotovljeno, da so telesno in duševno nezmožne za vožnjo motornega vozila. Določa pa se tudi izjema za predčasno opravljanje zdravstvenega pregleda v primeru izbrisa kode omejitev zaradi zdravstvenih razlogov, so navedli.

Evropska direktiva določa, da lahko države članice na svojem ozemlju odobrijo vožnjo motornega kolesa kategorije A1 z vozniškim dovoljenjem za kategorijo B, pri čemer to velja le na ozemlju države članice. V tem primeru se osebi ne izda dovoljenja za vožnjo motornega kolesa kategorije A1, so še dodali na ministrstvu za infrastrukturo.

dezurni@styria-media.si

 

 
Komentarjev 13
  • ico8 16:35 25.december 2021.

    Popolnoma vseeno, kaj spremenite, ker je na motorjih 80% mladih norcev, tisti, ki pa prezivijo puberteto do 40. leta so pa OK!

  • igor52 13:16 25.december 2021.

    Bolje ji bilo, če bi s cest počistili paciente, ki jih uporabljajo kot poligon za spopade z osebnimi travmami.

  • max 12:48 25.december 2021.

    Zakaj pa ne, glede na to kakšne vse idiote vidim na cesti, so jih nekateri že dobili pri srečelovu na gasilski veselici.