Slovenija
25 ogledov

Kmalu tretji razpis v letu in pol

Razno 30.08.12, politik, poslovnez, telefonski klic, mobitel, foto: shutterstock Shutterstock
Telefonija. Vlada najprej združila naročilo za mobilni in fiksni del, zdaj ga ločuje.

"Med izvajanjem postopka smo ugotovili, da je glede na cilje, ki se želijo z naročilom doseči, koncept naročila treba oblikovati drugače," na ministrstvu za finance (MF) pojasnjujejo, zakaj so si v treh mesecih, odkar so objavili skupno javno naročilo za mobilno in fiksno telefonijo, premislili in se spet ogreli za ločen razpis.


Ob objavi enotnega naročila konec avgusta so sicer poudarjali, da bodo tako privarčevali, tokrat je njihova prioriteta varnost. "Naročilo je kompleksno ter pomembno povezano s posrednimi in neposrednimi varnostmi tveganji. Ker se oddaja prvič, je še toliko primernejši postopen prenos, saj gre za skoraj dva tisoč lokacij z več kot 20 tisoč uporabniki," trdijo.

Posel za tri milijone na leto

Storitve mobilne telefonije državi zagotavlja Telekom, ki mu posel z državo vsako leto prinese več kot tri milijone evrov. Naš največji operater ima večino posla z državo tudi pri fiksnem delu.

Na Simobilu so z odločitvijo MF, da bo naročilo ločilo na dva dela, zadovoljni. Na skupnega so se namreč morali prijaviti v konzorciju s T-2, ki je ponujal storitve fiksne telefonije.

Povsem verjetno je, da bo razpis objavljen "potiho", med prazniki, pravijo poznavalci. Ker se država pripravlja, da bo delež v Telekomu prodala, je malo možnosti, da bi vlada dopustila, da državnemu Telekomu iz rok spolzi posel z več kot 20 tisoč naročniki, dodajajo. Nezanemarljivo je tudi dejstvo, da se za istega operaterja, ki ga imajo javni uslužbenci, običajno odločijo tudi njihovi družinski člani.

Komentarjev 3
  • Filipka 10:43 25.november 2013.

    Ti razpisi so bili do sedaj narejeni tako, da je šlo potem vse na koncu v roke Telekoma, prej Mobitela. To je pač državna firma, ki je imela vrsto let monopol in normalno da jo je bilo potrebno pitat! Pa ...prikaži več četudi so bili na konkurenci cenejši in imeli boljšo ponudbo. zato se pa na razpise tudi niso prijavljali drugi. Sedaj pa ko je prišlo do tožb in pa razveljavitev razpisov, pa so se začele stvari obračati na bolje. Zakaj bi plačevali dražje storitve, če pa ima konkurenca boljše storitve in nižje cene!

  • Pepe007 08:54 25.november 2013.

    Veliki skupni razpisi povečujejo monopolne odnose na trgu. Država bi se načeloma morala boriti proti temu.

  • privat 08:22 25.november 2013.

    od tega živi ta tumor države...