Slovenija
21 ogledov

Kmalu tudi v Kranju in Naklem

Na ekoloških otokih se kopiči vse mogoče Žurnal24 main Na ekoloških otokih se je v preteklosti kopičilo vse mogoče, marsikje je tako še zdaj.
Odpadki. V starem delu Kranja in v Naklem naj bi jih na domu začeli ločevati oktobra.

Naklo. Kranjska Komunala bo oktobra tudi v starem delu Kranja in v Naklem začela uvajati ločeno zbiranje odpadkov na domu. Med Nakelčane je že razdelila prijavnice, meščanom pa bo v kratkem predlagala rešitve.

Skrajni čas
Že pred petimi meseci sem na komunalo naslovil prošnjo za ločevanje na domu, pa ni še nobenega odziva,” je razočarano dejal meščan Kranja, ki ni želel biti imenovan. “Sprašujem se, kdaj bo,” je dodal.

Medtem je za uvedbo skrajni čas tudi v Naklem, saj je peščica ekoloških otokov pogosto že po nekaj dneh tako natrpana, da domačini odlagajo odpadke kar ob zabojnikih.

Ločevanje odpadkov
Smeti.
V Upravni enoti Kranj je v sistem ločevanja odpadkov na domu vključenih že 14 tisoč gospodinjstev. Po ocenah komunale bi lahko ločeno zbrali tudi do 70 odstotkov odpadkov.
Po podatkih komunale na Nizozemskem in v Nemčiji na odlagališča odložijo le en odstotek nastalih odpadkov.

Težave s prostorom
Pri komunali so pojasnili, da so v Kranju uvedbo ločevanja na domu zavrle predvsem težave s prostorom. Zabojniki na ulicah namreč niso dovoljeni, veliko lastnikov hiš pa v preddverjih nima dovolj prostora. Kranjčana pojasnilo ne prepriča. “Mi prostor imamo,” je dejal meščan, ki za uvedbo ne vidi nobenih težav.

Kmalu v akcijo
Za mesto smo iskali primerne rešitve in jih bomo že septembra predstavili meščanom,” je nadaljnje dejavnosti napovedala predstavnica za stike z javnostmi Klara Škrabec. Med potencialnimi rešitvami so tudi manjši zabojniki. Škrabčeva je prepričana, da bo ločevanje na domu z meščani do oktobra usklajeno.

V Naklem na račun ekoloških otokov tačas zberejo v povprečju nekaj manj kot 30 odstotkov ločenih odpadkov. Z uvedbo ločevanja na domu bi se po predvidevanjih komunale lahko delež povečal za dvakrat. “V dveh, treh mesecih pričakujemo, da se bo odstotek ločeno zbranih odpadkov povečal na 50 ali več odstotkov,” je sklenila Škrabčeva.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.