Slovenija
35 ogledov

Kmalu vsem na ogled

Zgodba Alme M. Karlin, ki je živela v tej hiši v Pečovniku, je ena izmed najzani Žurnal24 main
Hiša Alme M. Karlin. Še čakajo na državni denar za dokončanje obnove.

“Prijavili smo se na razpis ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in upamo, da bomo na njem dobili še okoli 150 tisoč evrov, kar bi zadoščalo za dokončanje obnove,” je Simona Čater z Zavoda Celeia Celje dejala o obnovi hiše znane svetovne popotnice in pisateljice Alme M. Karlin v Pečovniku, ki je kulturni spomenik posebnega lokalnega pomena. Zato je obnova potekala počasi in pod skrbnim nadzorom zavoda za varstvo kulturne dediščine.

Alma M. Karlin
Leta 1889 rojena Celjanka je z 19 leti odpotovala v London, kjer je študirala jezike in spoznavala neevropske kulture. V devetih letih je prepotovala svet, po vrnitvi pa se je posvetila pisateljevanju.

Vključili dijake
Mestna občina Celje (MOC) je hišo odkupila leta 2002 in jo s sofinanciranjem ministrstva za kulturo delno sanirala, dela pa so hitreje stekla šele pred-lani, ko se je v obnovo vključila tudi Srednja šola za gradbeništvo in varovanje okolja (SŠGVO), ki deluje v sklopu Šolskega centra Celje. “Vsi sodelujoči so se pri tem projektu obogatili z novimi znanji, dijaki pa so opravili okoli 1.300 prostovoljnih delovnih ur,” je povedala Irena Posavec, ravnateljica SŠGVO, in dodala, da so jim pri obnovi z materialom izdatno pomagala gradbena podjetja, s katerimi šola tudi sicer odlično sodeluje. MOC je z novim stavbnim pohištvom in tlaki v hiši zagotovila avtentičnost prostorov, zdaj pa urejajo zunanjo okolico in dostop do hiše.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.