Slovenija
16 ogledov

Kmetijski sejem se je začel

1/26
Žurnal24 main
V Gornji Radgoni se je odprl 48. mednarodni kmetijsko-živilski sejem Agra, ki bo po geslom Naravnost na mizo potekal do četrtka. Na njem se bo predstavilo 1690 razstavljavcev iz 25 držav.

Sejem je odprl predsednik države Danilo Türk, ki je poudaril, da je sejem priložnost za premislek o tem, kako zagotoviti boljšo samooskrbo s hrano. Kmetijski minister Dejan Židan pa je poudaril pomen pri poudarku trajnostnemu razvoju, kar je po njegovem tudi smer nove kmetijske politike.
Predsednik Türk je v nagovoru dejal, da smo v preteklih letih pri samooskrbi s hrano nazadovali, vendar smo sposobni, da ta proces obrnemo v nasprotno smer. Sejemsko geslo Naravnost na mizo bi po Türku lahko predstavljalo zaščitno znamko slovenskega kmetijstva, "zelo preprosto, zelo jasno, zelo učinkovito".

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan je predstavil načrtovanje nove evropske in s tem slovenske paradigme. "Del tega procesa je tudi ustvarjanje lastne ideje, kakšni želimo biti na področju proizvodnje hrane do leta 2020 in naprej," je povedal Židan. Glede vloge Slovenije pri evropski politiki pa je dejal, da "ne smemo biti naduti. Slovenija težko spreminja temelje evropske kmetijske politike, lahko pa s svojimi argumenti, s svojimi idejami, pomaga spreminjati smer in tisto, kar je pomembno, pomaga predstaviti svoja posebna stališča, pomaga se boriti za svoje posebnosti in za razvoj proizvodnje hrane tudi v Sloveniji."

Ob predstavitvi izdelkov za kmetijstvo in živilsko industrijo ter hrane in njene pridelave sejem letos postavlja v ospredje pomen varstva okolja - ohranjanje podeželja, ekološko kmetijstvo ter ekološka in bioživila, regionalna živila, regionalne zaščitene izdelke ter tiste, ki so bili nagrajeni na ocenjevanjih. Na slednjih je sodelovalo 331 podjetij s 1246 vzorci.

Na strokovnih in komercialnih posvetih, predstavitvah in razstavah bodo predstavili najbolj pereče kmetijske in prehranske teme, na ogled bodo razstave živali, vzorčni nasadi poljedelskih kultur in tematske tržnice s pokušnjo najpristnejših izdelkov s podeželja.

Slovenija se bo v letu biotske raznovrstnosti predstavila kot zgled pravega biološkega bogastva na malem prostoru, razstavljene bodo tudi avtohtone pasme živali in rastlinskih vrst, zbornica kmetijskih in živilskih podjetij pa med drugim pripravlja predstavitev projekta Kupujem slovensko.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.