Slovenija
24 ogledov

Kmetje ne popuščajo

Slovenija 18.09.12, krava, kmetija, turisticna kmetija, farma, pasa, foto: shutt Shutterstock
V Šikolah kmetje ostro proti davku na nepremičnine. Jutri sestanek z ministrom za finance.

Na sestanku protestnega odbora Sindikata kmetov Slovenije (SKS) je okoli sto kmetov ostro nasprotovalo napovedani uvedbi davka na nepremičnine. Z vlado se sestanejo v torek, če njihovih pripomb ne bo upoštevala, pa že napovedujejo proteste. 

V SKS so že pred časom opozorili, da bo nov davek na nepremičnine najbolj obremenil prav podeželje. Predvidenih je 0,5 odstotkov davka od posplošene vrednosti nepremičnine za vsa kmetijska in gozdna zemljišča in kmetijske objekte ter kar 1,5 odstotkov davka od vrednosti za nezazidana stavbna zemljišča, čeprav je njihova raba pravzaprav kmetijska. Obdavčitev bi bila ponekod za zemljišča celo višja od katastrskega dohodka. V sindikatu so takrat ocenili, da bi takšna obdavčitev vodila v propad slovenskega kmetijstva in kmeta. 

V sindikatu zato zahtevajo, da se iz obdavčitve izvzamejo kmetijska in gozdna zemljišča, kmetijski objekti s pripadajočimi zemljišči ter nezazidana stavbna zemljišča, ki so po svoji rabi kmetijska. 

Predsednik sindikata kmetov Roman Žveglič je opozoril, da slovenski kmetje sploh niso suvereni lastniki vseh teh zemljišč, saj lahko na primer gozdove uporabljajo tudi lovci, nabiralci gozdnih sadežev, gobarji in drugi, davek pa bi morali plačevati samo lastniki. Podpredsednik Milan Unuk pa je dodal: "Kar nam želi država obdavčiti, je naše delovno mesto. Potemtakem mora obdavčiti tudi vse računalnike, pisarne, pisalne mize in drugo, da bomo enakovredni ostalim sektorjem." 

S traktorji še ne gredo na ceste

V sindikatu so ob prvem odzivu napovedali, da je mogoče, da bi v primeru vztrajanja pri predlogu morebiti lahko celo zasedli urade in s kmetijsko mehanizacijo zaprli ceste. Predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Cvetko Zupančič pa je včeraj dejal, da so protesti s traktorji skrajni ukrep in da morajo pogajalci na drugi strani razumeti položaj kmetov.

Jutrišnji sestanek bo potekal na ministrstvu za finance, udeležili pa se ga bodo tako predstavniki sindikata kot tudi kmetijske zbornice in Zadružne zveze Slovenije. Na finančnem ministrstvu so sicer že dejali, da so pri pripravi zakona izhajali iz načela, da je potrebno obdavčiti vse nepremičnine. V sredo pa se bodo kmetje glede položaja v kmetijstvu sestali tudi predsednico vlade Alenko Bratušek in kmetijskim ministrom Dejanom Židanom.

Komentarjev 1
  • dragec 09:11 23.julij 2013.

    ko so srbi doživ4eli hiperinflacijo in ljudstvo doživelo kolaps so kmetje na tržnicah porodajali blago za zlaze zobe in zalivke.