Slovenija
28 ogledov

Kmetje za zdaj še mirno o hijenah in nemoralnih trgovcih

protest Anže Petkovšek
Kmetje so na osmih shodih po državi opozorili na težave, ki jih pestijo, opozarjali na nemoralnost trgovcev in zagrozili, da bodo v primeru molka s strani države organizirali pravi punt. Na enem od shodov tudi minister Židan.

Na napovedanih shodih po državi se je skupaj zbralo okoli 3.000 kmetov in njihovih podpornikov, ki so na miren način in zgolj s transparenti v rokah opozarjali na slabe razmere v kmetijstvu in grozeč propad panoge, če ne bodo sprejeti konkretni ukrepi. 

Skupno sporočilo na vseh shodih je bilo, da pristojni državni uradi veliko premalo naredijo za dejansko samooskrbo in lokalno pridelano hrano, čeprav "imajo politiki vedno polna usta", kot je povedal predsednik Sindikata kmetov Slovenije Anton Medved.

"V nemilosti hijen in nemoralnih trgovcev"

Podpredsednik Zveze lastnikov gozdov Slovenije Janez Beja je dejal, da so kmetje "postavljeni v nemilost hijen, ki nimajo nikoli dovolj dobička". Trgovci so po njegovem mnenju nemoralni in s pridom izkoriščajo naivnost potrošnikov, ki da nasedajo njihovim akcijam. 

Kmetje so opozarjali, da "tuji trgovci" posegajo po manj kakovostni hrani, medtem ko domača kakovostna  ne uspe priti na trgovske police. Pesti jih kar 20-odstotni padec cen za mleko, plat zvona bijejo tudi prašičjerejci zaradi odkupnih cen svinjine.

Židana čudi, da kmetom ni prekipelo že prej

V MurskiSoboti se je shoda udeležil tudi miniter za kmetijstvo Dejan Židan, ki je zase zatrdil, da vidi, kaj se dogaja s cenami kmetijskih pridelkov in se bori za boljši položaj kmetov, kolikor lahko. A ob tem pričakuje pomoč tudi drugih, je opozoril po poročanju STA.

Meni, da v Sloveniji ne bi bilo krize, če bi kupovali več slovenskih izdelkov. "Tako je po vsej Evropi. Zakaj je cena padla, vemo, minister in država pa pri tem ne moreta pomagati, saj tudi interventno ceno predpiše Evropska komisija. Rešitev bi bila le v tem, da potrošnik kupuje samo slovenske izdelke in zato tudi ves čas govorimo, kupuj slovensko, kupuj slovensko." 

Država z enkratnimi pomočmi ne more rešiti teh težav, sam sem proti obdavčenju gozdov, kmetijskih zemljišč in objektov, ki jih uporablja kmet, vendar pa potrebujem tudi podporo ministrov in parlamenta, je med drugim povedal Židan. Čudi ga, da ni bilo protestov že prej in da so tako mirni, saj so, kot je omenil, francoski kmetje ob protestih zapirali meje.

Niso jim dovolili do tržnice

Policija na shodu v Ljubljani zbranim kmetom ni dovolila, da bi se sprehodili do osrednje ljubljanske tržnice. Shodi so potekali tudi v Kranju, Murski Soboti, Mariboru in Novi Gorici, v Novem mestu, Celju in na Ptuju. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • dragec 09:18 18.oktober 2015.

    Politika SSDSS nagovarjajo kmete in nabirajo politične pike, Židan, ne palamudi, dovoli konkurenčnost, sicer bomo v SLO jedli najdražjo zelenjavo v EU

  • francl12 22:10 17.oktober 2015.

    Kmeti so hijene. Očitno imajo še premalo traktorjev!!