Slovenija
7 ogledov

Kmetje zahtevajo odškodnine

kmetje dravsko polje protest zlivanje vode Žurnal24 main
Poudarjajo, da jim odredba nalaga obveznosti, ne pa denarnih sredstev.

Ob črpališču Skorba pri Hajdini je napovedan vseslovenski protest lastnikov zemljišč na ožjih vodovarstvenih območjih za čisto pitno vodo. Shod pripravljajo Civilne iniciative Dravsko polje, Dobrovce, Apaško polje in Ljubljana, ki opozarjajo na po njihovem mnenju nevzdržne razmere kmetov, ki kmetujejo na najožjih vodovarstvenih območjih.

Predstavnik Civilne iniciative Dravsko polje Milan Unuk meni, da so se problemi kopičili desetletje in še niso rešeni. Na novinarski konferenci ta teden na Ptuju je povedal, da lastniki zemljišč na najožjem vodovarstvenem območju ne morejo vstopiti v nobenega od okoljskih ukrepov, čeprav jih morajo obvezno in brezpogojno izpolnjevati.

Odškodnine kot državna pomoč

Opozoril je tudi, da izredno nizke odškodnine za zelo zahtevne in obvezne ukrepe država šteje kot državno pomoč. Po Unukovih besedah je država kmetom izdala odredbo, kako morajo kmetovati na ožjih vodovarstvenih območjih, ni pa poskrbela za ustrezna denarna nadomestila ali nadomestna zemljišča.

Razmere na najožjih vodovarstvenih območjih kmete na teh območjih po navedbah civilnih iniciativ postavljajo v neenakopraven položaj v primerjavi z ostalimi kmeti v Sloveniji, predvsem pa s primerljivimi kmetijami na vodovarstvenih območjih v sosednjih državah.

Komentarjev 1
  • dragec 18:59 20.februar 2015.

    Kako so ti kmetje zahrbtni