Slovenija
28 ogledov

Kmetom dobrega pol milijona evrov

Zaradi alkoholnega vrenja pri kuhanju jabolčnega soka sta se sproščala ogljikov Žurnal24 main
Slovenski pridelovalci sadja in zelenjave bodo zaradi ruskega embarga na uvoz upravičeni do 600 tisoč evrov pomoči.

"Če bi ukrepi embarga, ki jih je doslej uvedla Rusija, veljali leto dni, bi to pomenilo dobrih deset milijonov evrov izpada," je pred dnevi v Bruslju na srečanju kmetijskih ministrov poudaril Dejan Židan. Evropska unija (EU) bo za dobre tri mesece izpada dohodka - od sredine avgusta do konca novembra - našim kmetom namenila 600 tisočakov. 

Skupna vrednost podpore kmetom v EU je sicer 125 milijonov evrov, od tega bo 82 milijonov namenjeno za pridelovalce jabolk in hrušk, 43 milijonov pa za poljedelcev, ki gojijo paradižnik, korenček, belo zelje, sladko papriko, cvetačo, kumare, gobe, jagodičje, namizno grozdje, kivi in slive.

Kmetijskemu ministru se zdi pomembno, da ima imajo pri dostopu do umaknjenih živil prednost humanitarne organizacije: "V Evropi 40 milijonov ljudi trpi zaradi pomanjkanja hrane, zato je prav, da se umaknjena hrana pripelje do teh ljudi."

Večina pridelka brezplačno dobrodelnim organizacijam 

Slovenski pridelovalci bodo denar iz bruseljske blagajne dobili, če bodo sadje in zelenjavo brezplačno umaknili s trga in ga podarili dobrodelnim organizacijam in ustanovam, ki jih v ta namen odobri država ter kazenskim institucijam, vrtcem, osnovnim šolam, domovom za ostarekle, pri čemer se zagotovi, da so tako razdelejene količine dodatek h količinam, ki jih te ustanov eobičajno kupijo. Do denarja bodo kmeti upravičeni tudi, če bodo pridelek uničili ali ga razdelili predelovalni industriji.

V Sloveniji bo zaradi ruskega embarga najbolj prizadeta proizvodnja jabolk - s trga bo po ocenah kmetijskega ministrstva treba umakniti približno 4.000 ton jabolk. 

Komentarjev 3
  • Bedanc 13:52 09.september 2014.

    Kje bo pa Europa letos kupovala žito? Španci ga ne predelajo zadovoljivih količin. Ko so gorela ruska polja žitaric, se je cena žita občutno podražila, so bentili peki in posledično odjemalci z dražjimi izdelki. Ceno "zajebancije" bo vedno plačal mali ...prikaži veči človek. Kar se pa tiče izpada prodaje jabolk in sadja nasploh, konzervacija v kompot! Uff pozabil, da smo morali po direktivi EU opustiti Ormoško "cukrarno", bo potemtakem bolj slabo konzerviran. Vse pretopit v žganje!

  • puys 12:30 09.september 2014.

    Pa še to: te stroške naj plačajo ZDA in hlapci prodani iz Bruslja iz svojih žepov. Kot državljan EU zahtevam takojšen priklic vseh sankcij proti Rusiji in osebno odgovornost vseh, ki so to zakuhali.

  • puys 12:27 09.september 2014.

    Pa pm ti naši kmetje so ista zalega kot javni sektor. Naj prodaja to jabolka drugam, v dobi tržnega gospodarstva naj se obnašajo tržno in nehajo molzit države za vsako oslarijo!! Delavec z osnovo plačo mora podpirati celotno birokracijo, penzoniste, ...prikaži več socialne probleme, javni sektor in še kmeta. Pravzaprav bi naj vse to podpiral, seveda tega ne zmore, zato pa se dnevno zadolžujemo in s tem izgubljamo suverenost kot država. Država mora potem financirati tudi izgube gospodarstva zaradi teh sankcij, sicer je zadeva neustavna.