Slovenija
14 ogledov

"Kmetovanje je bilo skoraj prepovedano"

"Tega sveta ne moremo varovati z umikanjem kmetijstva," pravi kmetijski minister Žurnal24 main
Uredbe. Po 15 letih na najožjih vodovarstvenih območjih dovoljena uporaba nekaterih fitofarmacevtskih sredstev in gnojil.

Voda. Vlada je včeraj sprejela štiri uredbe, ki bodo na najožjih vodovarstvenih območjih po 15 letih dovoljevale uporabo nekaterih fitofarmacevtskih sredstev in gnojil.

“Do zdaj se je zadeva urejala na administrativen način, da se je na vodovarstvenih območjih prvega reda skoraj prepovedalo kmetovanje,” pojasnjuje kmetijski minister Dejan Židan. Zdaj bo po njegovih besedah kmetovanje dovoljeno, prepovedane pa bodo vse prakse, ki bi lahko škodile vodnim virom. V ta namen so včeraj objavili črno listo s prepovedanimi fitofarmacevtskimi sredstvi, ki so jih strokovnjaki kdaj zaznali v vodnem okolju. “Poleg tega je vodovarstvenih območij prvega reda le 1.600 hektarjev, sprejete uredbe pa razširijo ukrepe na 56 tisoč hektarjev vodovarstvenih površin,” dodaja.

Nimajo se kam umakniti
Po zakonu o vodah bi morali kmetje, ki so na vodovarstvenih območjih, dobiti nadomestna zemljišča ali denarna nadomestila za zmanjšanje dohodka iz kmetijske dejavnosti. Doslej niso dobili ničesar.

“V Sloveniji nimamo dosti prostih kmetijskih zemljišč, med njimi so tudi takšna, ki so za kmetovanje manj primerna,” pravi Židan. Poleg tega se po njegovih besedah število varovanih zemljišč povečuje: “Kar 36 odstotkov Slovenije spada v območje Nature 2000, imamo 56 tisoč hektarjev vodovarstvenih območij in več kot 70 odstotkov gorskega sveta.” Tega sveta zato po njegovem mnenju ne moremo varovati z umikanjem kmetijstva, “saj ga nimamo kam umakniti”.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.