Slovenija
126 ogledov

Knjige za žvečenje

Milena Kerndl Anže Petkovšek
Tekmovanje. Čeprav je kakovostna, so knjigo umaknili zaradi pisem sedmih šol.

Umik. Komisija za pripravo tekmovanja za Cankarjevo priznanje je knjigo Na zeleno vejo Andreja Predina umaknila zaradi sedmih šol, ki so na zavod za šolstvo poslale dopis, da bodo zaradi nje bojkotirale tekmovanje. Knjigo so s sklepom uvrstili med priporočila, sprejeli pa so ga, kot je pojasnil predsednik komisije Igor Saksida, pred javnim pritiskom Ženske zveze stranke NSi.

Dodal je, da so knjigo lahko umaknili, saj še vedno ostaja obvezna problemska knjiga Oči Andreja Makuca. Te ne nameravajo umakniti, čeprav se zdi nekaterim prav tako sporna. "Prepričan sem, da moralno spornih knjig ni, so samo kakovostne in nekakovostne," je dejal. Kakovost obeh dokazujejo nominaciji za nagrado za mladinsko književnost večernica in priporočila ljubljanske Pionirske knjižnice.

"Komisija s tem izborom ni želela nikogar navajati na nobene vzorce. Ni otroka pod soncem, ki bi po tem, ko je prebral Mi, otroci s postaje Zoo, pokusil narkotike," je poudaril Saksida. Tekmovanje je namenjeno sposobnejšim bralcem in ne promovira zabavnega, ampak kritično branje. Na očitke, da bi morali otroci brati več klasikov, pa je odgovoril, da se strinja, vendar je potemtakem "treba prepovedati Prešerna, ki v Zdravljici navaja na alkoholizem". Po umiku knjige Na zeleno vejo se vrstijo klici šol na zavod, ki jih zanima, ali lahko namesto te otroci berejo Debeluško, Barabe ali Princesko z napako Janje Vidmar, ki je zgražanje vzbudila pred nekaj leti. "Izbirajo torej podobna besedila, ki jezikovno niso tako provokativna," pravi Saksida.

Pisatelji proti vmešavanju

Ogorčenje nad umikom so včeraj izrazili tudi udeleženci srečanja mladinskih pisateljev in protestirali proti vmešavanju v delo strokovnjakov. Izjavo proti umiku so med drugim podpisali Dim Zupan, Feri Lainšček in Vitan Mal.

Komentarjev 2
  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 05:46 29.september 2011.

    Tako izrazoslovje uporbablja 95% mularije,sej,če ne govori tko sploh ni sweetkano!Knjiga je zakon,edin ni za čistune pa RKC!!

  • krt 23:16 28.september 2011.

    Dim Zupan, Feri Lainšček in Vitan MalSpoštovani. Eno je, kaj jaz in vi (in vsi ostali) beremo doma v svojem t.i. "svobodnem času". Tu vlada ponudba in povpraševanje in če lahko od tega preživi naj. Nekdo, ki poleg ...prikaži več mariborščine zna našteti še vse intimne dele telesa, naj poskuša od tega živeti v tržnem svetu. V šolo pa moji otroci morajo. In nimajo možnosti, da se takemu gnoju izognejo. In če mislijo omenjeni gospodje, da se vse sme, vabim avtorja knjige v našo šolo, da predstavi knjigo. Mu bomo starši v Ljubljanščini povedali kaj si mislimo o takem izrazoslovju.