Slovenija
14081 ogledov

Knjižničar nadlegoval učenca, ravnateljica pa takole

OŠ Šmarjeta facebook
Dogajalo se je že lani, a afera se je razkrila šele pred kratkim. Strokovni delavec, po naših preverjenih podatkih knjižničar, je učencu pošiljal neprimerne vsebine. Inšpektorat za šolstvo je predlagal razrešitev ravnateljice Nevenke Lahne.

Kaj natančno se je lani dogajalo na Osnovni šoli Šmarjeta, nam je povedala mama enega od učencev: "Knjižničar je enemu od učencev na predmetni stopnji pošiljal na telefon gole fotografije in videoposnetke, skratka, neprimerne vsebine. Ravnateljica pa ni takoj obvestila policije, prav tako nismo bili s tem nemudoma seznanjeni starši in šolski svet. A bi morali biti, kdo pa se bo o takšnih stvareh prvi pogovoril z otrokom, če ne mi, starši!? Nad nadlegovanim učencem so nato izvajali mobing sošolci in nekateri učitelji, zato je šolanje končal od doma."

Knjižničar je bil suspendiran, a to ga, po besedah sogovornice, ni ustavilo: "Vračal se je na šolo, otroci so doživljali psihične pritiske."

Anonimna prijava

Ravnateljica OŠ Šmarjeta Nevenka Lahne je bila poprej skopa z informacijami, za Žurnal24 pa je vendarle povedala več. Čeprav bi morala ob takšnem nadlegovanju prva reagirati šola, je razkrila, da je bila "na policijo podana anonimna prijava". In naprej: "O dogodku so bili s strani šole obveščeni starši, ravno tako na izrednih sejah tudi Svet staršev in Svet zavoda. Suspendirani je bil nazadnje na delovnem mestu v septembru 2022. To, da se je na šolo občasno vračal in da tam opravlja svoje delo, ne drži. Ravno tako ne drži, da se je zaposleni sprehajal po šoli in pogovarjal z otroki oz. jaz kot ravnateljica tega osebno nisem zaznala niti mi ni kdo od zaposlenih, osebja ali staršev o tem poročal (mislim na pogovore z učenci). Drži pa, da je v maju 2023 nenapovedano vstopil v upravni del stavbe, ki je trenutno v vrtcu in prišel v tajništvo. Njegovega nenapovedanega prihoda in vstopa v tistem trenutku ni bilo mogoče preprečiti. O njegovem prihodu je tajništvo šole obvestilo ravnateljico. Zaposleni je bil z njene strani opozorjen, da zapusti stavbo, in se ob odhodu odpravi direktno do parkirišča in ne komunicira z učenci, ki bi bili slučajno v bližini. Prejel je tudi uradno pošto, s katero ga je vodstvo šole opozorilo, da v času suspenza v prostore šole in vrtca ne vstopa, ter da se niti ne zadržuje na šolskih površinah."

Lahnetova nadaljuje, da je bila "učencu žrtvi" takoj po dogodku "nudena pomoč svetovalne službe, dodeljen mu je bil zaupnik med strokovnimi delavci, ki si ga je izbral sam. V primeru stiske je lahko kadarkoli prišel do svetovalne delavke, tudi v času pouka, če je bilo to potrebno. Sklican je bil izredni sestanek učiteljskega zbora, kjer so bila dana navodila strokovnim delavcem, vezana na zavarovanje žrtve. Imenovan je bil tudi poseben tim za namen procesne intervencije ob zaznavi in obravnavi medvrstniškega nasilja za pomoč žrtvi in tim za namen procesne intervencije ob zaznavi in obravnavi medvrstniškega nasila v oddelku učenca žrtve. V oddelku učenca je bilo z namenom preventivnega delovanja izpeljanih kar nekaj razrednih ur na temo nasilja, med njimi tudi posebna razrednikova ura o verbalnem nasilju, ki jo je izpeljala svetovalna delavka. Izpeljane so bile še nekatere druge preventivne dejavnosti na ravni oddelka kot na ravni šole: za vse oddelke od 6. do 9. razreda preventivne delavnice, ki jih je izvajala kriminalistka PU Novo mesto na temo vrstniškega nasilja, delavnica Društva za nenasilno komunikacijo v oddelku žrtve, in 10 ur dodatnih delavnic v oddelkih tretjega triletja, predavanje za starše, ki ga je izvedlo Društvo za nenasilno komunikacijo na temo vrstniškega nasilja, in izpeljana raziskava o medvrstniškem nasilju v sodelovanju z Univerzo v Mariboru. Odreagirali smo na stiske učenca, ki jih je izrazil on sam ali njegovi starši, ravno tako tudi na zaznano verbalno nasilje drugih učencev ali pripombe na delo učiteljev, ki so jih izpostavili starši. Dodati pa moramo, da 100-odstotno zavarovanje žrtve v šoli s skoraj 400 učenci žal vedno ni mogoče."

Dva meseca je bil doma

Šolanje na domu nam je Lahnetova pojasnila malo drugače. "Učenec se ni šolal na domu, bil pa je v dveh mesecih odsoten (zdravniška opravičila in opravičila staršev). V sodelovanju s starši je bil zanj narejen individualiziran načrt ocenjevanja znanja, v skladu s katerim je prihajal v šolo na ustna in pisna ocenjevanja znanja. Šolsko gradivo mu je bila s strani strokovnih delavcev posredovana po utečenih oblikah komunikacije. Učenec je šolsko leto uspešno zaključil."

Iz pripovedi mame enega od učencev in ugotovitev inšpektorata za šolstvo pa očitno izhaja, da ravnateljica Nevenka Lahne le ni reagirala tako, kot bi morala. Inšpektorat so, po poročanju Dolenjskega lista, z novomeške policijske uprave že septembra lani obvestili, da so začeli postopke zoper zaposlenega na OŠ Šmarjeta zaradi suma kaznivega dejanja prikazovanja, izdelave, posesti in posredovanja pornografskega gradiva, ter kaznivega dejanja spolnega napada na osebo, mlajšo od 15 let. Novembra so dodali, da so sumi utemeljeni.

Šolska inšpektorica je 7. novembra strokovnemu delavcu izrekla suspenz, na katerega pa se je ta pritožil in bil zavrnjen. Šolski inšpektorat pa je obremenil tudi ravnateljico Lahnetovo, ker "ni takoj obvestila policije ali državnega tožilstva o sumu, da je otrok žrtev nasilja, ter izvedla zaščite njegovih koristi in pri tem zagotovila spoštovanja integritete žrtve".

Niso je razrešili

Inšpektorat je "zaradi nevestnega dela, kršitve predpisov in opuščanja svojega nadzorstva" svetu zavoda OŠ Šmarjeta zato predlagal razrešitev ravnateljice Lahnetove, kar nam je tudi sama potrdila: "Svet zavoda je predlog obravnaval in soglasno odločil, da se ravnateljice ne razreši."

Na policiji so zaradi varstva osebnih podatkov, sploh v primeru mladoletne žrtve, skopi s podatki. "V primeru takšnih dogodkov policija v sodelovanju z drugimi organi in službami izvede vse potrebne ukrepe za preiskavo primera in zaščito žrtev. Po zaključeni preiskavi v skladu z zakonom o kazenskem posotopku obvestimo pristojno državno tožilstvo," nam je sporočil Robert Perc s PU Novo mesto.

Državno tožilstvo v Novem mestu naj bi že prejelo ovadbo in vložilo zahtevo za preiskavo. In knjižničar? "Zdaj dostavlja hrano na dom," nam je povedala mama učenca. "Upam, da ga ne pokliče kakšen otrok."

Ovadena naj bi bila tudi ravnateljica Nevenka Lahne.

Komentarjev 19
  • Oseba 22:07 22.junij 2023.

    Nenormalno, Kot nekdanji učenec lahko potrdim da je pri njih lep le vzgled. Na vzven se razumejo z otroci in starši, vendar lahko iz svojih in drugih izkušenj povem da je njihovo obnašanje otročje in neprofesionalno. Upam da bo žrtev, ...prikaži več ki je le otrok, lahko vredu v prihodnosti. Take zadeve pustijo hude posledice. Ne morem vrjet da toliko odraslih oseb, večina katerih ima tudi svoje otroke, rajše zaščiti vzgled šole kot pa otroka, nato pa tudi pustijo pedofila nazaj v šolo.

  • miho 07:30 19.junij 2023.

    Sorry, ampak kaj ima vrstniško nasilje s tem? Če odrasla oseba naredi nasilje nad otrokom, to ni vrstniško nasilje, ampak zloraba otroka, v tem primeru spolna zloraba otroka.

  • Dolenjček 17:13 18.junij 2023.

    Tole je pa z naše šole. Starši smo vedeli vse že lani, ko je na šolo uletela policija. Nato so ves mesec po šoli hodile neke ženske, baje inšpektorice! Tudi pri pouku so sedele vedno v točno določenem razredu, zato ...prikaži več vsi vemo za njih. Ravnateljico imamo pa radi. Prijazna, vedno pripravljena poslušati in se zavzeti za vsakogar! Zakaj neki bi jo razrešili, ker nekdo iz Ljubljane ne zna opraviti svojega dela?!? Mar ni po ustavi nedolžen vsak, dokler ni dokazano drugače? In kaj čakajo z dokazi?!?