Slovenija
7 ogledov

"Ko bodo Erjavca spregledali, je zgorel"

Soočenje Janeza Janše in Boruta Pahorja leta 2008 (Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
DeSUS je sporočil, da zapušča koalicijo. Prvak Zaresa Gregor Golobič predlaga odstop predsednikov levih strank. Predčasne volitve so nerealne, ocenjujeta politika in bivši minister.

Vili Rezman ob tem pravi, da je tehnična vlada res ena izmed možnosti, ki se je pojavljala tudi že prej. "Jasno je, da je v parlamentu kar nekaj takšnih, ki bi radi vlado brez Boruta Pahorja," pravi in predstavi svoja pričakovanja: "Tisti, ki bi še želeli sestavljati koalicijo, bi morali najprej predstaviti, kaj je tisto, kar bi partnerje v prihodnosti lahko povezovalo. Brez vsebinske rešitve nima smisla govoriti o tem. Vztrajati pri tem, kar se zdaj dogaja, nima nobenega smisla."

Rezmana sicer pakt s sedanjo koalicijo ne privlači oziroma želi videti, "kakšno vsebino kdo ponuja. Ne vleče pa me v nepovezano koalicijo."

Več o načrtih trenutne koalicije in predlogu Gregorja Golobiča si preberite v članku Predlog: Odstopili bi vsi.

V to, da bi si DeSUS utegnil premisliti, ne verjame. "Dvomim v to. Oni so to odločitev sprejeli zaradi računice. Tisti, ki v tej računici izgubljajo, so očitno ostali v manjšini in stranka bo pri tem vztrajala." Njegov kolega, še en nepovezani poslanec Franc Žnidaršič, pa meni nasprotno: "Težava je v tem, da so se za izstop odločili tisti, ki po statutu niti nimajo te pravice. Do 6. maja bi se to lahko spremenilo. Če se ne bo zdaj, se ne bo nikoli – potem bo Karl Erjavec večni diktator."

Žnidaršič: Opozicija noče na oblast
Rezman opozarja še: "V naši družbi vlada nervoza in z različnimi potezami jo nekateri želijo še stopnjevati. Mislim, da je tudi to dogajanje z DeSUS-om premišljeno. To niso kakšna naključja." Nepovezani poslanci se bodo za skupno mizo usedli jutri. Beseda bo seveda tekla tudi o tehnični vladi. "To je realna možnost. Opozicija ne bo hotela prevzeti oblasti, ker so razmere take, da ne morejo kaj več narediti in tega se zavedajo. Čarobne palice ni. Ni junaka, ki bi zdaj šel na oblast. Če pa kdo vidi boljšo rešitev, naj pride in jo predstavi," razmišlja Žnidaršič.

Izvršni odbor DeSUS je soglasno sprejel odločitev, da svetu stranke predlaga, da izstopijo iz koalicije. Več si preberite v članku DeSUS zapušča koalicijo.

Prej bi na volitve šla le DeSUS in morda SLS
Bivši gospodarski minister Matej Lahovnik pa ocenjuje, da je bolj kot kadar koli prej potrebno sodelovanje med SDS in SD v smislu partnerstva. Tudi njemu se predčasne volitve ne zdijo realne: "Menim, da se bodo poslanci preveč zbali za svoje stolčke. Treba je vedeti, da se z vsakimi volitvami zamenja približno tretjina poslancev in veliko jih je takih, ki zdaj sedijo v parlamentu, pa si v času te krize ne bi mogli najti druge službe s podobno plačo." Dodaja še, da si predčasnih volitev razen SDS-a, DeSUS-a in morda SLS-a ne želi nihče in vprašanje je, kakšna bi bila usoda Zaresa in LDS-a, če bi morali predčasno na volitve.

Erjavec se boji svojega "pogreba"
Tudi Žnidaršič ocenjuje, da si DeSUS prizadeva za predčasne volitve. "Ta trenutek jim javnomnenjske ankete dobro kažejo. DeSUS ruši pokojninsko reformo in s tem škodi upokojencem. Ko bo to spregledala širša javnost, upokojenci, je Erjavec za vedno zgorel. Hiti, ker ve, da bo lahko kmalu prepozno. Kako lahko sploh govori, da brani upokojence, če oni podpirajo reformo, on pa ne?"

SDS ponuja pomoč pri razpisu predčasnih volitev
"Slovenija res potrebuje predčasne volitve. To je daleč najučinkovitejši protikrizni ukrep, ki je v tem trenutku na razpolago," sta v pismu Pahorju in predsedniku državnega zbora Pavlu Gantarju zapisala predsednik SDS Janez Janša in vodja poslanke skupine SDS Jože Tanko.

SD je največja opozicijska stranka SDS pri tem ponudila pomoč: "Že samo glasovi SD in SDS so namreč dovolj, da v realnem času omogočijo izpolnitev ustavnih pogojev za razpis predčasnih volitev."

Janša je ravnanje DeSUS-a sicer označil za državotvorno. V uspeh Golobičevega predloga o odstopu predsednikov koalicijskih strank s funkcij dvomi, morebitnega novega mandatarja pa v stranki ne bi podprli.

Dejal je še, da ima stranka že pripravljen program za morebitno vodenje države, če bi zmagali na morebitnih predčasnih volitvah.

Golobič razočaral Kumra
Trenutno najbolj "vroča zadeva" je Golobičev predlog, naj vsi ministri ter premier odstopijo. Oblikovali bi tehnično vlado. "To se ti vedno zgodi, če nisi energičen. Ob aferi Ultra bi moral iti Golobič, ob aferi Baričevič pa Kresalova. Ne pa, da se zdaj zahteva odhod Pahorja," je ta predlog komentiral Dušan Kumer, vodja poslanske skupine SD. Pričakoval je, da bi Golobič deloval konstruktivno, če je že del koalicije, in ne razume povsem, zakaj odstop treh ministrov, za kakšno formulo gre.

Kar se tiče odhoda DeSUS-a iz koalicije, se mu to ne zdi nič drastičnega, saj je bilo v državnem zboru že do zdaj treba iskati večino, in tako bi po njegovem mnenju vlada delala tudi vnaprej.

SLS: Razmišljanja o začasnih rešitvah odveč
Predsednik SLS Radovan Žerjav upa, da je napovedan odhod DeSUS-a začetek konca "neke slabe cirkuške predstave". Prepričan je, da so edina prava rešitev predčasne volitve, kot odvečna je ocenil vsa razmišljanja o začasnih rešitvah.

V preteklih dneh se je namigovalo, da naj bi ravno SLS lahko nadomestil DeSUS, vendar pa je Žerjav danes znova poudaril, da njegova stranka ostaja v opoziciji, konstruktivno pa bodo sodelovali pri reformah.

SNS: Nič ne bo drugače
Da odhod DeSUS-a iz koalicije ne bo prinesel sprememb na političnem parketu, je prepričan prvak SNS Zmago Jelinčič.

"Poslanci bodo ostali poslanci in DeSUS bo pač ostal DeSUS. Edino enega ministra bodo še zgubili, in sicer okoljskega ministra Roka Žarnića, kar pa tudi ni kakšna posebna škoda ne za vlado ne za DeSUS ne za državni zbor," je Jelinčič dejal za STA. Dodaja, da je DeSUS sodeloval z vlado sem ter tja, kadar so se uprli, pa je potrebne glasove zagotovila SLS.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.