Slovenija
287 ogledov

Ko bodo vsi števci pametni, si bo oddahnila tudi policija

<slovenija> 29.12.2008 elektrika, elektricna omarica, glavno stikalo, MH, Boštjan Tacol
Ko bodo vsi števci elektrike sodobni in jih bo mogoče odklopiti na daljavo, si bo oddahnila tudi policija.

Na najbolj tvegane odklope elektrike namreč monterje spremljajo policisti. Odklop elektrike "je na terenu obravnavan kot tvegano delo, saj na podlagi izkušenj lahko pričakujemo precej čustvene odzive in neupravičene obtožbe s strani uporabnikov distribucijskega omrežja. Zato imajo sodelavci na terenu navodila, da ocenijo tveganje in se za obisk merilnega mesta odločijo z dodatnim sodelavcem ali celo v spremstvu policije ali varnostne službe," so pojasnili na Elektru Ljubljana.

Tudi v Elektro Gorenjska lahko ekipe na odklop vzamejo varnostnike. "Občasno prihaja do zapletov, predvsem kadar gre za že predhodno odklopljena odjemna mesta. V takšnih primerih sta v ekipi praviloma dva delavca, drugače en. Bili so tudi primeri, ko je bilo potrebno posredovanje policije," pa pravijo na Elektru Maribor. 

"Občasno prihaja do groženj"

V Elektru Primorska "občasno prihaja tudi do groženj osebju", a doslej ni bilo potrebno posredovanje policije, praviloma pa odklop izvede le en monter. V Elektru Celje pa pravijo, da "pri izvedbi odklopov prihaja do verbalnih napadov na monterje in tudi na zaposlene v pisarnah, ki urejajo ponovni priklop". 

Števec za elektriko | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol

Na daljavo odklopili že skoraj pol uporabnikov

Ko bodo vsi števci elektrike pametni, bodo lahko odklope izvedli kar iz pisarne. V Elektru Maribor so letos na daljavo odklopili skoraj pol uporabnikov, Elektro Celje jih lahko na daljavo odklopi 11.950, letos so jih 52, v Elektru Gorenjska pa so na daljavo izvedli enajst odstotkov vseh odklopov. Na področju Elektra Primorska je slaba tretjina daljinskih števcev, a tudi ko bodo vsi, opozarjajo, "bo še vedno potrebno fizično preverjati nepooblaščene posege na merilnih mestih oziroma priklope, tudi po izvedenem daljinskem odklopu".

Ponekod število odklopov raste, drugje ne

Elektro Ljubljana je leta 2013 izvedel 1998, lani 2119, letos pa že 1454. "Po podatkih je videti, da z leti število odklopov raste. Predvsem lahko razloge povežemo s socialnim stanjem oziroma stisko, ki je v zadnjem času tudi glavni razlog za plačilno nedisciplino," pravijo. 

vtičnica, vtikač | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Elektro Maribor je v letu 2013 izvedel 1.237, lani 1.766 odklopov, v prvih devetih mesecih letos pa manj kot 1.200 odklopov gospodinjskih odjemalcev. "Na območju Elektro Maribor je približno 14 odstotkov manj odklopov gospodinjskih odjemalcev, kot sicer v Sloveniji, saj je bilo izklopljenih le 0,82 odstotka odjemalcev, v celotni slovenski elektrodistribuciji pa 0,95 odstotka," so povedali. 

Elektro Celje je predlani odklopil 1354 gospodinjstev, lani 1221, letos pa 608. Elektro Gorenjska na leto odklopi med 500 in 600 gospodinjstev, kar je 0,8 odstotka vseh. V Elektru Primorska pravijo, da število odklopov ostaja približno na enakem nivoju. 

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 16:39 02.november 2015.

    Močno dvomim da bo dobro razvarovan. Že če pogledaš kaj so naredil iz novega šifriranega sistema za sporočanje med policisti...skrupocalo. Ko je brihtem mladenič razkril kako luknjast je ta sistem so mu pa začel življenje grenit.

  • eosss 10:54 02.november 2015.

    Zelo zanimivo bo tudi, ko bo enkrat en heker vdrl v sistem nadzora daljinskih števcev in izklopil celo mesto ali pa kar celo Slovenijo... upam, da imajo zadeve dobro zavarovane pred morebitnimi vdori...