Slovenija
180 ogledov

"Ko držimo skupaj, lahko premagamo vse ovire"

slavnostna seja Državnega zbora od dnevu državnosti
1/11
Državni zbor/Torkar Rok
Ob dnevu državnosti se politični vrh obrača na državljane s čestitkami in besedami spodbude.

Premier Robert Golob je v poslanici ob dnevu državnosti čestital vsem državljanom in spomnil, da smo se pred več kot 30 leti odločili, da se podamo na novo in odgovorno pot. Kot je poudaril, so časi, v katerih živimo, zahtevni, a prav to, da vemo, da "ko držimo skupaj, lahko premagamo vse ovire, nas navdaja z upanjem v svetlo in boljšo prihodnost".

Golob je v poslanici ob robu obiska v Bruslju izpostavil, da smo se Slovenci pred 31 leti odločili, da se podamo na pot v družbo, v kateri velja vladavina prava, pravila demokracije in v kateri bomo poskrbeli za dostojno življenje vsakogar.

"Ko se danes ozremo nazaj, lahko s ponosom ugotovimo, da smo ne le obdržali samostojnost in neodvisnost, ampak smo v tem času postali tudi ponosni in enakopravni člani širše evropske družine," ocenjuje premier.

Hkrati je vsem državljanom zaželel miren prazničen vikend, ob 31. obletnici osamosvojitve pa še poudaril, da svoboda ni le beseda, ampak "stanje duha in tisto, za kar se je vedno vredno boriti".

 

Predsednik republike Borut Pahor je v govoru na proslavi ob dnevu državnosti ocenil, da če smo bili pred 31 leti "sposobni ustvariti razmere za ustanovitev lastne države, moramo biti v novem zahtevnem času sposobni izpeljati trajnosten, zeleni in digitalni prehod". "Če bomo povezana in solidarna skupnost, nam je vse skupaj dosegljivo," meni.

Pahor, ki je bil slavnostni govornik na osrednji državni proslavi ob dnevu državnosti na ljubljanskem Kongresnem trgu, je v govoru potegnil vzporednice med časom osamosvajanja in aktualnimi razmerami. "Uspeli smo, ker smo vse te spremembe razumeli. Uspeli smo, ker smo se o njih med seboj demokratično sporazumeli. Uspeli smo, ker smo jih skupaj soustvarjali," je ocenil.

slavnostna seja Državnega zbora od dnevu državnosti | Avtor: Državni zbor/Torkar Rok Državni zbor/Torkar Rok

"Vstopamo v zelo kompleksen, prepleten in zapleten čas v Evropi in svetu," je posvaril. Spomnil je na vojno v Ukrajini in napovedal, da slednje ne bomo pustili na cedilu. "Toda izjemno pomembno je, da dosežemo pravičen mir, sicer ta ne bo trajen," je izpostavil.

Spomnil je tudi na druge mednarodne okoliščine. "Skoraj vse države se dodatno oborožujejo. (...) Številne države, ki so še do včeraj prisegale na bistveno zmanjšanje uporabe fosilnih goriv, so se prisiljene zaradi novih razmer vračati celo k uporabi premoga. Soočamo se z nevarnostjo prehranske in energetske nepreskrbljenosti. (...) Visoka inflacija, ki jo poganjajo tudi posledice vojne, zdaj upočasnjuje okrevanje in maje temelje socialne stabilnosti," je nanizal.

"Skratka, skupaj z razvitim svetom se nahajamo pred obdobjem, v katerem bo zelo pomembno, da nakopičene probleme rešujemo strpno, preudarno in razsodno," je opozoril. V teh razmerah moramo po njegovih besedah "dodatno okrepiti vse elemente državnosti, okrepiti demokracijo, njene institucije in vrednote". "Demokracija je sveti gral naše države. Zelo skrbno moramo paziti, da politična razhajanja ne prerastejo v razkol," je dejal. V teh razmerah moramo dodatno po svojih močeh skrbeti tudi za Evropsko unijo.

"Vsi skupaj si želimo, vsi, ne glede na razlike med nami, da bi tudi v tem prihajajočem času zgoščene prihodnosti skupaj ustvarili nekaj takega, zaradi česar bodo naši otroci in naši vnuki čez 30 leto tukaj na tem mestu s ponosom govorili o naši dobi."
Borut Pahor, predsednik države 

Za preseganje delitev

Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je na slavnostni seji DZ ob dnevu državnosti dejala, da smo na dobri poti in gledamo v pravo smer. Spraševala se je, če Slovenci res živimo v demokratični, pravni in socialni državi. Ob tem je poudarila, da neskončne delitve niso potrebne in se zahvalila vsem, ki so se borili za samostojno Slovenijo.

slavnostna seja Državnega zbora od dnevu državnosti | Avtor: Državni zbor/Torkar Rok Državni zbor/Torkar Rok

Slovenske vrednote, kot so strpnost, sožitje in mir, bodo prihodnje generacije gotovo modernizirale, a bodo v svojem bistvu ostale in nikoli ne bodo šle iz mode, je v govoru na slavnostni seji državnega sveta pred dnevom državnosti poudaril predsednik DS Alojz Kovšca. Državljanom je zaželel, da bi dan preživeli povezani in prešerno razpoloženi.

Današnja slovesnost je po njegovih besedah nova priložnost za prikaz politične korektnosti in medsebojnega spoštovanje z dejanji. "Le opolnomočeni in razsvetljeni voditelji znajo in zmorejo preseči politično razklanost, ki načenja zaupanje pri ljudeh ter spodkopava osnovne vrednote, kot so strpnost, sožitje in mir," je dejal.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Naklonsky 08:29 25.junij 2022.

    Zanimiva izjava nekoga, ki izljučuje in ignorira druge.