Slovenija
54 ogledov

Ko iščejo, jih ni

V skupini Beti so v zadnjih letih veliko odpuščali, a ko želijo zdaj dobiti proi Žurnal24 main
Iz današnje dolenjske izdaje Žurnala24: Paradoks. Delodajalci, ki potrebujejo delavce, jih v brezposelni Beli krajini ne morejo najti.

Metliški gospodarstveniki in obrtniki tarnajo, da proizvodnih delavcev ni moč dobiti, čeprav je v upravni enoti Metlika skoraj 13-odstotna stopnja brezposelnosti, najvišja v regiji.

          1.800
brezposelnih je bilo konec lanskega leta v Beli krajini.

Brez Hrvatov ne gre
"Kadar iščemo delavce za proizvodnjo, jih ne moremo dobiti, zato imamo 60 ljudi iz Hrvaške zaposlenih z delovnimi dovoljenji," pove Mirjam Kulovec, predsednik uprave Kolpe. Podjetnik Nikola Magovac pa trdi, da bi morali v njihovem podjetju, če ne bi bilo hrvaške delovne sile, proizvodnjo v Metliki kar zapreti.

V skupini Beti, ki trenutno zaposluje 280 delavcev, so lani potrebovali nove delavce za proizvodnjo v Beti Preja, a jih niso mogli najti. "Kadar smo razpisali delovno mesto v pisarni, je prišla množica prijav, za proizvodnjo pa ni nobenega zanimanja," navaja Darja Stvarnik, izvršna direktorica skupine Beti.

Če bi bili pogoji boljši
Matjaž Verbič iz novomeške območne službe zavoda za zaposlovanje pravi, da je med tistimi, ki so pri njih prijavljeni in iščejo zaposlitev, največji delež takšnih brez poklica. "Če bi jim delodajalci ponudili ustrezne pogoje, verjamem, da bi delo sprejeli. Pa tu ne gre le za plače. Če bi jim na primer ponujali daljšo perspektivo dela kot le nekaj mesecev ali največ eno leto, bi bil odziv brezposelnih večji," je prepričan Verbič.

Za paradoks je po Verbičevem mnenju kriva tudi siva ekonomija oziroma delo na črno. "Poleg tega je sprememba pokojninske zakonodaje na zavod pripeljala tudi več starejših ljudi, ki niso iskana delovna sila," dodaja Verbič.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.