Slovenija
46 ogledov

Ko Janšo hvali finski premier

Kakšen značaj strank kažejo predvolilni dogodki?

Borut Hočevar. | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Stranke so pokazale svoj značaj tudi z vložkom v predvolilne dogodke, z njihovo dramaturgijo in z izbiro lokacij. Primerjajmo sobotno konferenco SD in petkovo konvencijo SDS ter nedavna ustanovitvena kongresa Jankovićeve in Virantove stranke, Zaresovo konvencijo in Desusov kongres.

Konferenca SD v klubu Cankarjevega doma je potrdila, da ima SD eno samo orožje. Pahorja. Najbrž najbolj energičnega govornika v celotni predvolilni tekmi. Njegov govor strankarskim kolegom je bil kot iz učbenika: navdihujoč, zanosen. Pravljičen. SD brez Pahorja? Ah, pozabite ...

Konvencija Janševe stranke je pokazala, da je SDS med tekmicami še najbolj podobna močni stranki. Dobro organizirana, pompozna, prepričana v zmago. Lokacija konvencije je dodala svoje: Brdo pri Kranju zbuja vtis moči veliko bolj kot klub CD. Organizacija, ki ve, kaj hoče v večini vladnih resorjev. SDS se je pohvalila, da je dobro vpeta v mednarodne asociacije in opazna članica evropske desne sredine. Roko na srce, med nestrankarskimi udeleženci konvencije se je muzalo, ko so zavrteli posnetek, na katerem je Janšo hvalil finski premier. Tudi Berlusconijeva podpora je bolj minus kot plus. Pokazalo pa se je tudi, da je imel Janša še železo v ognju: pristop koprskega župana Popoviča najbrž pomeni, da bo SDS spulila na obali kakšen glas levici in tudi Jankoviću.

Kot nasprotje SD in SDS sta bila Jankovićev in Virantov kongres formalna dogodka. Nekaj, kar je bilo pač treba opraviti. Jankovićev kongres je bil celo v temnem Kinu Šiška. Veliko črne barve, je ob tem ugotavljal eden od udeležencev. Virantov kongres pa je pokazal nepričakovano velike organizacijske spodrsljaje.

Spomnimo še, da je bila Zaresova konvencija tempirana povsem napačno: točno ob uri, ko je bil na Kongresnem trgu protestni shod. Potrditev, da ima stranka velike težave pri umeščanju v življenje državljanov. Erjavec pa je zbral Desusovce na Bledu in tako pokazal, da ga zelo zanima, kako jih bo zabaval.

Komentarjev 12
  • hokejist12 10:06 14.november 2011.

    Veliko pove dejstvo, da Janeza podpirajo širom Evrope, ravno o tem, da ga imajo za verodostojnega sogovornika... ga spoštujejo in v njem vidijo človeka, s katerim se da sodelovati in ne požre svojih besed...

  • Žurnalček 21:29 06.november 2011.

    Kot sem rekel. Nemčija - Finska - Rusija. Nasledja novička o pohvali njegove pameti, bo z Kongresa komunistične internacionale.

  • trimix 21:11 06.november 2011.

    xy, zakaj p apotem povprecni slovenski primorec govori bolje hrvasko in italjansko kot slovensko?