Slovenija
16 ogledov

Ko je ekohrana res eko

1/2
Žurnal24 main
Odločite se, da boste kupovali le zdravo hrano, odidete na ekološko tržnico, kjer vam kmet pokaže ekocertifikat. Ali mu lahko zaupate?

Da, odgovarjajo tako nadzorniki ekokmetij kot tudi Zveza združenj ekoloških kmetov in Zveza Biodar. Nadzor nad takšnimi kmetijami je strog. Certifikat morajo obnoviti vsako leto, nadzorniki na naključno izbranih kmetijah jemljejo vzorce in preverjajo, ali so v njih prisotni kakršni koli strupi, umetna gnojila in podobno.

Prav tako preverjajo, koliko denimo jabolk je pridelal kmet. Številko preverijo s številom jablan in če kmet z malo jablanami pridela veliko jabolk, je očitno, da te niso vse iz ekološkega sadovnjaka in kmet je kaznovan. Lahko tudi izgubi naziv ekokmetija.

Kot pravijo v Zvezi Biodar, ima vsak kupec pravico, da od kmeta zahteva, naj mu pokaže ekocertifikat, pomembno pa je, da pogleda tudi leto veljave. Ekocertifikat velja le za tekoče leto, stari ne veljajo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.