Slovenija
115689 ogledov

Ko je pogledala izpisek, jo je skoraj kap

bankomat Profimedia
Med dopustom pri naših sosedih je večkrat dvignila gotovino na bankomatu. Ob pogledu na izpisek jo je stisnilo ob pogledu na provizije.

Bralka je med dopustom na Hrvaškem opravila več dvigov gotovine. Sam postopek je potekal brez težav, presenetil pa jo je znesek, ki ga je morala plačati za dvig gotovine. V primeru dviga nekaj več kot 160 evrov je za dvig plačala 2,50 evra. Višina zneska za opravljen dvig jo je presenetil.

Pri dvigu na bankomatih v tujini je smiselno, da upoštevate več pravil. Če dvigujete z navadno bančno kartico, preverite, ali vam banka na določenih bankomatih omogoča brezplačen dvig gotovine. Običajno banke to omogočajo na bankomatih njihove bančne skupine. Če ste komitenti NLB, lahko brezplačno dvignete gotovino na bankomatih NLB skupine v Sloveniji, v BiH, Črni gori, Srbiji, Severni Makedoniji in na Kosovem. Podobno lahko na primer komitenti banke Sparkasse brez provizije dvigujejo gotovino na bankomatih skupine Erste Group na Hrvaškem, v BiH, Srbiji, Črni gori, Makedoniji, na Češkem, Madžarskem, v Romuniji in Moldaviji.

Ne pozabite, da vam lahko ob dvigu banka, ki je lastnica bankomata, zaračuna nadomestilo – t. i. »surcharge oz. access fee« – vendar pa morate o tem biti obveščeni pred izvedenim dvigom in plačilo nadomestila potrditi. V primeru, da to potrdite, se znesek prišteje znesku gotovine, ki ga dvignete z računa.

Bankomat | Avtor: Profimedia Profimedia

V primeru dviga gotovine v neevrskih državah vas bankomat pred izvedbo dviga vpraša, ali želite opraviti dvig s konverzijo ali brez. Banke svetujejo, da izberete dvig v lokalni valuti brez konverzije. V primeru, da izberete dvig s konverzijo, bo pri preračunu v evre uporabljen tečaj lokalne banke, ki je lastnica bankomata. V primeru, ko izberete dvig v lokalni valuti, bo preračun v evre izveden po tečajih mednarodnih kartičnih sistemov. Ti so običajno ugodnejši kot tečaji lokalnih bank.

Ali boste plačali s konverzijo ali v lokalni valuti, se boste morali odločiti tudi v primeru plačila s kartico. Enako kot v primeru dviga na bankomatu je tudi v primeru plačila s kartico ugodnejša možnost plačilo v lokalni valuti.

Imetniki plačilnih kartic so po vsaki opravljeni transakciji, tako na bankomatu kot na prodajnem mestu, obveščeni prek SMS sporočila o višini pribitka. Valute, na katere se nanaša obveščanje, so hrvaška kuna, švicarski frank, madžarski forint, švedska krona, danska krona, češka krona, poljski zlot, bolgarski lev, romunski lev, islandska krona in norveška krona.

Previdno tudi pri teh bankomatih

bankomat Euronet ATM | Avtor: Profimedia Profimedia
Po večjih mestih, predvsem tam, kjer je veliko turistov, so razširjeni rumeno-modri bankomati z napisom Euronet oziroma ATM. Številne lahko najdete v Ljubljani, pa tudi po drugih turistično zanimivih krajih po Sloveniji. Dvig na omenjenih bakomatih vas bo udaril po žepu, saj zaračunajo visoka nadomestila in imajo za potrošnika neugodne menjalne tečaje, je slovenske potrošnike že večkrat opozarjala Zveza potrošnikov Slovenije. 

Na to ne pozabite pred odhodom

V Združenju bank Slovenije priporočajo, da pred odhodom na počitnice preverite veljavnost plačilnih kartic in višino razpoložljivega limita porabe. V primeru daljšega potovanja v tujino je vredno razmisliti, ali bi bilo smiselno limit povišati.

Razmislite, kakšen znesek gotovine je smiselno nositi s seboj. V ZBS svetujejo, da ne nosite večjih zneskov, saj lahko gotovino ob nizkem znesku provizije dvigujete na številnih bankomatih po vsem svetu.

Kot uporabno se lahko izkaže tudi, če vzamete s seboj kartice obeh mednarodnih kartičnih sistemov – Mastercard in Visa. Razširjenost kartic enega ali drugega mednarodnega kartičnega sistema je po svetu različna. Poleg tega lahko znesek, ki ga lahko porabite v okviru svojih zmožnosti, porazdelite na dve kartici.

Dodatno za varnost poskrbite tako, da se naročite na varnostno SMS-sporočilo. V primeru izgube, kraje ali zlorabe boste na telefon nemudoma prejeli obvestilo, da se z vašo kartico dogaja nekaj nenavadnega. V primeru nenavadnih aktivnosti na vaši kartici, takoj pokličite na telefonsko številko, ki je navedena na kartici in je dostopna ves čas. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 19
  • leonardo 13:16 08.avgust 2022.

    Po naslovu sodeč sem mislil, da so jo oropali. Če nima 2.5 evra naj pa ostane doma. Menda ni do centa zračunala koliko jo bo stal dopust?

  • onxxx 11:14 08.avgust 2022.

    Za 2,50 eur jo je skoraj kap?

  • miho 07:18 08.avgust 2022.

    A komitenti banke Sparkasse ne morejo brez gotovine dvigovati denarja v Nemčiji, od koder ta banka izhaja? João vas ima rad.