Slovenija
11 ogledov

Ko kuha in streže šolar

Hiša kulinarike nosi tudi slaščičarsko tradicijo, ki sega še v čas pred drugo sv Žurnal24 main
Hiša kulinarike. Edinstvena v Sloveniji – goste postrežejo pri pouku.

“Gostje morajo v teh hiši čutiti, da so postreženi v šoli, pri pouku. Na račun učenja se lahko zgodi tudi kakšna napakica, a računamo, da bodo to vzeli za naš čar,” o hiši kulinarike, nekdanjem Gostišču na Glavnem trgu, ki je zaživela z začetkom letošnjega šolskega leta, pove Tone Hrovat, direktor centra biotehnike in turizma Grm.

Evropska prenova
S pomočjo evropskega denarja za medpodjetniške izobraževalne centre so spomeniško zavarovano stavbo v starem mestnem jedru spremenili v restavracijo, slaščičarno, bistro in atrij za prireditve. “V obnovo, ki smo se je lotili z roko v roki z zavodom za varstvo kulturne dediščine, smo vložili okoli dva milijona evrov in tako dobili potrebno infrastrukturo za vse naše tri šole: kmetijsko z živilskimi programi ter gostinsko in višjo šolo za gostinstvo in turizem,” pojasnjuje Hrovat.

Hrano pridelajo sami
Programi. V hiši kulinarike se prepletajo šolski programi celotnega centra biotehnike in turizma Grm. Pripravljajo namreč hrano, ki jo pridelajo na kmetijski šoli, vključujejo se tudi živilski programi mesar, mlekar in slaščičar.

Prvi v Sloveniji
Takšna povezava kmetijske in gostinske šole je prva tovrstna v Sloveniji. “Med kmetijstvom, živilstvom in gostinstvom je bila pri nas vedno močna pregrada, ki jo je nam uspelo premagati. Zdaj pa tudi že drugod, na primer v Novi Gorici, razmišljajo v naši smeri,” se pohvali Hrovat.

To, da pretirane gneče v njihovi restavraciji ni zaznati, jih, kot pravi Hrovat, ne skrbi, saj je hiša v prvi vrsti namenjena učencem in študentom in množičen obisk ni bil njihov namen.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.