Slovenija
64 ogledov

Ko lokacijo izda fotka

Fotografija Izak Košir
Fotografiranje s 
pametnimi telefoni. Preplah na spletu. Programi, ki omogočajo lociranje kraja posnetka, ogrožajo vašo zasebnost in varnost vaših otrok.

"Fotografiranje s pametnimi mobilniki je riskantno" in "Fotografiranje vaših otrok z mobilniki je zelo nevarna stvar" sta bila le dva od številnih opozorilnih naslovov, ki so te dni spet zaokrožili po družabnih omrežjih, čeprav gre že za nekaj časa star videoposnetek prispevka televizijske mreže NBC, ki ga na portalu YouTube najdete pod Smartphone pictures pose privacy risks.

Kako skriti svojo lokacijo

"Vsaka tehnologija se lahko uporabi v dobre ali zle namene. Tudi GPS ni bil prvenstveno razvit zato, da bo vodil voznike po pravih cestah ali nam pomagal najti pravo ulico – ne, zadaj so bili povsem vojaški nameni. Geotagging pa lahko izklopite tako, da na svojem mobilnem telefonu praktično onemogočite aplikacijam dostop do GPS-modula," opozarja IT-strokovnjak Miran Varga in dodaja, da sicer vse v videu, ki je v teh dneh znova zaokrožil po družabnih omrežjih, drži: "V podatkih o fotografiji se lahko skriva tudi njena lokacija. Več fotografij o posameznem subjektu, kot jih nekdo ima, lažje se izdela njegov profil. Tako se lahko opredelijo tudi njegova soba, hiša, šola in podobno. Uporabnikom, ki niso vešči novih tehnologij, svetujem, naj ne klikajo da/yes na vsako vprašanje/dovoljenje, za katero jih telefon vpraša, temveč naj si prej preberejo, kaj s tem dejansko omogočajo. Previdnost je mati modrosti, ali kako že pravijo."

Komentarjev 2
  • stooo 15:33 19.avgust 2013.

    http://www.powerplaymanager.com/r773870Odlicna zastonj on-line igra, kjer se lahko preizkusis kot manager v hokeju,nogometu in rokometu. Kasneje bo mozno igrati tudi kosarko, F1, odbojko,...V igri imas enake moznosti zmagovanja kot igralci, ki vlagajo denar. Kar je prava redkost.

  • Trovlak 13:04 19.avgust 2013.

    Vse lepo in prav, nekaj je res nekaj pa ne. Geotagging sam po sebi res ni ok. V fotografije in video posnetke, ki jih imamo na "pametnih" telefonih, se potem v EXIF zapiše lokacija kje je bil posnetek narejen. Ampak... ...prikaži več Kar je potrebno vedeti, družbena omrežja ne predstavljajo nevarnosti, saj, ko se fotografija naloži npr. na facebook, netlog, twoo, myspace, twitter ipd., se EXIF podatki pobrišejo. Tako, če kdo na facebooku preveri vaše fotografije, v njih zagotovo ne bo našel podatka s koordinatami. Drugo pa je, če orginalno fotografijo/video po SMS-u/mailu pošljete prejemniku. Takrat EXIF vsebuje vse podatke, tudi koordinate kraja nastanka, če je bil Geotagging vklopljen.