Slovenija
73 ogledov

Ko namesto države pomagajo občine

Bodo mamice dobile štiri tedne (ali več) porodniškega dopusta? Žurnal24 main
Občine. Večina jih pomaga staršem ob rojstvu otrok. Pomoč se zaradi krize ni zmanjšala, ponekod so jo celo na novo uvedli. Država. Zaradi varčevanja so do pomoči upravičeni le starši z nižjimi dohodki.

“Razočarana sem nad našo državo. Mesec pred rojstvom prvega otroka sem izvedela, da ne bom dobila paketa z nekaj osnovnimi izdelki,” nam je povedala jezna bodoča mamica.

Odločbe še v tem mesecu

Zaradi vladnega varčevanja pomoči ob rojstvu otroka ne dobijo več vsi starši. Cenzus za pravico do pomoči znaša 64 odstotkov povprečnega mesečnega dohodka na družinskega člana oziroma 631,93 evra na družinskega člana. Kdor ga presega, državne pomoči ob rojstvu otroka ne dobi več.

“V skladu z novo zakonodajo so starši upravičeni do pomoči ob rojstvu šele po rojstvu otroka in ne več takrat, ko je ženska noseča. Enkratni prejemek ali paket zdaj znaša 280,75 evra,” pojasnjuje Dajana Voh s Centra za socialno delo (CSD) Maribor.

Ene radodarne, druge ne

Večina občin pa kljub krizi staršem novorojenčkov pomaga z denarno pomočjo. Še več, nekatere – na primer Železniki in Selnica ob Dravi – so to pomoč uvedle pred kratkim.

Občina Moravske Toplice vsakemu novorojencu za dobro popotnico v življenje nameni kar tisoč evrov. “Tolikšen znesek smo začeli izplačevati lani, saj ga je župan tudi obljubil. Ljudi poskušamo tudi tako prepričati, najse ne izselijo. Res je, da to ni majhen znesek za občinski proračun – lani se je namreč pri nas rodilo 59 otrok –, toda prepričani smo, da pride družinam prav čisto vsak evro,” so za Žurnal pojasnili v tej prekmurski občini.

Nič pa ob rojstvu otroka ne prejmejo prebivalci Občine Moravče. Tam pravijo, da staršem pomagajo pri kritju cene vrtca in zagotavljanju prostorov za predšolsko vzgojo. Ob rojstvu podarijo album in čestitko. “Širimo vrtec in krijemo do 70 odstotkov cene varstva, sofinanciramo tudi zasebne vrtce, če so bili otroci v javnem zavrnjeni. Za pomoč pri plačilu vrtcev vsako leto namenimo 12,5 odstotka proračuna,” pojasnjuje Alenka Prelovšek iz Občine Moravče.

Več otrok, več denarja

Podoben sistem nagrad so ubrali tudi v Murski Soboti. Simona Antolič iz Občine Rače - Fram pa pravi: “Ta pomoč pri nas ni vezana na noben socialni status in jo redno in hitro izplačujemo. Socialna stiska in gospodarska kriza se zelo poznata. Gre za lepo gesto in popotnico staršem.” V tej občini so radodarnejši do družin, ki se jim rodi že tretji in vsak naslednji otrok, takrat podarijo 300 evrov. Večje zneske za velike družine nameni tudi Občina Celje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.