Slovenija
45 ogledov

Ko ne znaš več prezračiti stanovanja

Zaradi vrtca ne bo odpornost nič večja. Žurnal24 main
Svetovni dan astme. Ob diagnozi se je treba marsikaj naučiti.


Svetovni dan astme letos poteka pod geslom Nadzorujem svojo astmo. "Pomembno je, da se bolezen spozna, da ljudje vedo, kakšne so težave, in se držijo navodil zdravnika," pojasnjuje Tatjana Brodnik, višja medicinska sestra, ki odgovarja na odprtem telefonu Društva pljučnih in alergijskih bolnikov. Kot poudarja, je treba jemati ne le olajševalce (to so zdravila, ki širijo dihala), ampak tudi preprečevalce astme in jih tudi pravilno uporabljati.

V društvu v ta namen organizirajo šole astme, ki jih vodijo zdravnik, fizioterapevt in višja medicinska sestra. "Zdravnik pove vse o bolezni, o zdravilih, ki se uporabljajo, sestra razloži, kako se zdravila jemljejo, fizioterapevt pa bolnike seznani s tehnikami za krepitev dihalnih mišic," razlaga Brodnikova, ki je pred upokojitvijo delala v pljučnem dispanzerju. Bolnikom priporoča, naj se udeležijo tudi dihalnih vadb, ki jih enkrat na teden organizirajo v društvu.

S težavami, ki jih prinaša astma, po svetu živi več kot 150 milijonov ljudi. Število bolnikov z astmo se še povečuje, predvsem v razvitem svetu, kjer je več tudi alergijskih bolezni, pojasnjujejo na Kliniki Golnik.


Astma je lahko alergična in nealergična. "Pri alergijah je pomembno, da bolniki jemljejo tudi antihistaminike, ko je alergen v zraku," pravi Brodnikova. "Naučijo se tudi prezračevati stanovanje, glede na njihov alergen, tako da recimo ne zračijo stanovanja v vetru, če so alergični na trave ali zgodnja drevesa. Pri klimah je treba čistiti filtre, če gre za alergijo na pršice, pa pogosto sesati in zračiti posteljo," našteva Brodnikova in opozarja na različne postopke glede na specifiko bolezni. Na Golniku poudarjajo, da je nujna osnova bivalnega okolja astmatikov čistoča.

Gibanje je življenje

Med za astmatike najprimernejšimi dejavnostmi sta joga in plavanje. Med poslabšanjem astme so zelo pomembni tudi pravilno dihanje, sproščenost, obvladovanje strahu in tesnobe.

Komentarjev 1
  • Mija_t 16:21 06.maj 2014.

    ČE SOSEDI V BLOKU KADIJO NA SOSEDNJEM OKNU IN GRE ASTMATIKU V STANOVANJE VES NJIHOV NIKOTIN, ALI BODO ODGOVORNI ZA MOREBITNO SMRT ASTMATIKA KI DOBI NJIHOV NIKOTIN V STANOVANJE !?