Slovenija
17419 ogledov

Ko omrežje 4G/LTE za precej manj denarja konkurira optiki

Modem za LTE/4G omrežje Žurnal24
Tako imenovani brezžični internet zdaj že dosega še pred časom nepredstavljivo visoke hitrosti. In to za precej nižjo ceno.

Brezžični internet preko omrežij 5G in 4G/LTE v Sloveniji dosega že izjemno visoke hitrosti, še posebej to velja za omrežja 5G. Kot so nam sporočili s telekomunikacijskega podjetja A1, lahko omrežje 5G dosega hitrosti do 1Gbit/s, kar je že primerljivo s tako zelo priljubljenim optičnim omrežjem. "Delovanje storitev brezžičnega interneta je odvisno od izbrane tehnologije in pokritosti z omrežjem. Paketi Brezžični net delujejo na tehnologiji 4G/LTE in ponuja hitrosti do 200 Mb/s, najnovejša storitev Ultra pa uporabnikom ponuja 5G hitrosti do 1Gb/s. Končna izkušnja je odvisna od pokritosti s tehnologijo, zasedenosti omrežja in razdalje od bazne postaje. Danes je tehnologija 4G/LTE na voljo več kot 99 % prebivalcem, 5G pa več kot 60 % prebivalcem," so nam še zaupali pri A1.

Nekoliko slabše hitrosti dosegajo pri Telekomu, a še vedno dovolj hitre za dober internet. "Osnovna hitrost prenosa podatkov je 50/10 Mbit/s, uporabniki pa se lahko odločijo tudi za povečanje hitrosti na 100/20 Mbit/s," so nam sporočili s Telekoma. Vsak operater sam skrbi za svoja omrežja in sam vzpostavlja bazne postaje, zato tudi lahko prihaja do velikih razlik s pokritostjo in hitrostjo posameznega ponudnika na določenem območju. 

4G/LTE in 5G oddajnik | Avtor: Profimedia Profimedia

LTE (angl. Long Term Evolution) je kratica za "Evolucijo na daljši rok". In glede na izjemen razvoj omenjenega omrežja, se zdi, da bo tudi v Sloveniji takšna vrsta omrežja zaznamovala našo prihodnost. Hitrosti, ki jih lahko na posameznih lokacijah dosegajo tovrstna omrežja, so namreč že primerljiva z optičnim omrežjem, ki je vrsto let veljalo za kralja hitrosti internetnih omrežij.

Tudi zato se je v preteklosti velika večina slovenskih občin odločila za množično investiranje v optično omrežje, ki pa zahteva svoj čas. Polaganje optičnih kablov in vzpostavljanje omrežja lahko traja več let, tudi celoten županski mandat (takšen primer je občina Kanal). Zato se zdi, da bi se lahko slovenske občine z razgibano infrastrukturo v prihodnosti odločale za investicijo v LTE omrežja in omrežja 5G. Ta bodo ob posodobitvah baznih postaj v prihodnosti le še hitrejša. Kot so nam zaupali pri A1, za investicijo v bazne postaje skrbijo sami, so pa seveda pripravljeni prisluhniti predlogom lokalnih skupnosti. 

Z Agencije za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije so nam sporočili, da je primerna hitrost za funkcionalen dostop do interneta določena hitrost 10 Mbit/s k uporabniku in 1 Mbit/s od uporabnika. Kot primerna hitrost je določena v okviru univerzalne storitve, ki mora biti po dostopnih cenah zagotovljena vsem končnim uporabnikom na lokaciji njihovega stalnega prebivališča, ne glede na geografsko lego. 

Ena od končnih prednosti za uporabnika je ta, da modem le priključite v električno vtičnico, in po nekaj sekundah že imate internet in/ali televizijo. Brez vrtanja, brez vlečenja kablov, tudi brez vezave za dve leti ipd. V kolikor imate več hiš/stanovanj/vikendov po Sloveniji, ga lahko vzamete s seboj in imate zagotovljen internet na različnih lokacijah. Tudi na kampiranju, na primer.

4G/LTE in 5G oddajnik | Avtor: Profimedia Profimedia

Druga, za uporabnika zagotovo ključna prednost je ta, da je LTE/4G omrežje bistveno cenejše od uporabnine optičnega omrežja, za katerega je ob priklopu treba plačati še pristojbino – po ceniku RUNE (Optična infrastruktura na podeželskih območjih) priključitev na omrežje in notranja napeljava staneta 150 evrov za fizične osebe. "Mobilno omrežje LTE/4G zagotavlja hiter internet in odlično pokritost, saj z njim pokrivamo več kot 97 % prebivalstva," so nam zaupali pri Telekomu, tako da so časi, ko je bilo veliko skeptike zaradi pokritosti omrežja – pred petimi in več leti so se omrežja koncentrirala na velika mesta –, mimo. Ker do zdaj omenjeni bralec ni imel na voljo optičnega omrežja, se je posluževal VDSL povezave, ki pa mu je prinesla nemalo težav s slabo hitrostjo in pogostimi prekinitvami.

Hitrost interneta pri bralcu, ki uporablja VDSL:

Hitrost VDSL | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Telekom recimo na optičnem omrežju ponuja hitrosti tudi do 2Gbit/s;100Mbit/s, toda ob doplačilu 16 evrov (oz. 1 Gbit/s;100Mbit/s za 10 evrov). To pa vse skupaj pošteno podraži. Eden od naših bralcev iz občine Kanal, kjer so po več letih pravkar izgradili oz. dokončali infrastrukturo za optiko, nam je posredoval prejeto ponudbo za optično omrežje s strani Telekoma, ki znaša 100 Mbit/s;20Mbit/s. To pa je že ekvivalentna oz. celo nekaj nižja hitrost, ki jo drugi bralec ima na domačem naslovu z uporabo brezžičnega neta. 

Hitrost interneta pri bralcu, ki uporablja LTE/4G-omrežje:

Hitrost interneta pri LTE/4G | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Brezžični internet je postal tako zelo hiter, da nekateri ponudniki ponujajo možnosti tudi kombinacije interneta in televizije (pri A1 televizijo lahko gledate preko Albis set top boxa na omrežju LTE/4G, pri omrežju 5G pa preko aplikacije za pametne naprave Xplore TV ali set boxa Albis). Tudi ta možnost je bistveno cenejša od klasičnih ponudb interneta in televizije. Mnogi mlajši uporabniki, ki so odrasli s spletnimi televizijami, kot so Netflix, VOYO ipd., se morda za klasično televizijo niti ne odločajo več. Z ustreznim televizijskim sprejemnikom, ki omogoča dostop do interneta, se namreč tudi na LTE/4G omrežju da uživati v zelo kakovostni sliki.

Komentarjev 15
  • Kmodri 19:41 09.februar 2023.

    Gre za prekrito reklamo in kot tak mora članek tudi označen. Sicer bo potrebno Žurnal prijaviti.

  • bobubob 18:30 09.februar 2023.

    Posledice pa bodo 'zdravili' (a samo 'zdravili' a ne ozdravili) beli svečeniki. Za vstop v njihova svetišča pa ne bo dovolj niti nekaj Gb/s - ker bodo izključili strežnik, da bo mir. Tak, kot so ga imeli med 'bojem z ...prikaži večz virusom'. Pa še plačani so bili za to, sedaj zahtevajo še spoštovanje in seveda še več denarja. https://www.amazon.com/Invisible-Rainbow-History-Electricity-Life/dp/1645020096

  • Fulmmer 16:10 09.februar 2023.

    Imam hibridni dostop pri Telekomu, plačujem isto kot bi imel 1Gb/s, realno pa je ob večerih 1mbps downloada, nova bazna pa je že preobremenjena...