Slovenija
16 ogledov

Ko reši NLB, gre tja v službo

Uroš Čufer Žurnal24 main
Uroš Čufer. Čaka ga služba v NLB. To je nasprotje interesov, ni pa nujno slab.

Minister za finance Uroš Čufer se bo po končanem mandatu lahko vrnil na NLB, saj ima z njimi podpisan dogovor o mirovanju delovnega razmerja za čas funkcije, so poročanje Pozareporta potrdili na ministrstvu.

"Take pogodbe so običajnejše v akademski sferi, imeli so jih tudi kolegi, ki so se po ministrski funkciji vračali na fakulteto," je dejal ekonomist Igor Masten in dodal, da se tudi minister za šolstvo, ki ima vpliv na proračun univerze, vrača na fakulteto.

Primer je nekaj posebnega

"Dokapitalizacija NLB je neposredno v domeni vlade, gre za znatna javna sredstva in zato je ta primer nekaj posebnega in ga je nujno razčistiti," meni ekonomist Igor Masten. "Kadar si v nadzornem svetu v nasprotju interesov, to poveš in se iz glasovanja izločiš, ampak v nadzornem svetu je še več drugih enakovrednih članov. Minister pa pripravlja odločitve v zvezi z NLB in nima smisla, da se na seji vlade izloča iz glasovanja, saj bodo ministri sprejeli, kar je pripravil," še meni Masten.

"Če minister pride iz podjetja, ne iz akademske sfere, je nasprotje interesov skoraj neizogibno. Če bi bil iz zasebne banke, bi bil sicer manjši," meni pravnik Borut Bratina, ki ga ne preseneča, da je sklenil tak dogovor. "Ko je prevzemal funkcijo, ni vedel, ali je za en mesec, pol leta ali za štiri leta. "

"Če ne bi imel dogovora, da se lahko vrne na NLB, bi se moral prijaviti na razpis in bi bil morda še bolj v položaju, ko se ne bi želel zameriti vodstvu. To, da ga čaka služba za nedoločen čas, ki je najbrž bolje plačana od ministrske, mu daje neke vrste neodvisnost od politike, kar ni nujno slabo," je opozoril Bratina. "Pravna rešitev za nasprotje interesov je, da se taka razmerja javno objavijo in potem je manj verjetno, da bi nastale pristranskosti, saj je vsak pozoren na to. Vse njegove poteze se bodo presojale skozi prizmo tega, da prihaja in NLB in da se vanjo vrača," je dejal Bratina.

Komentarjev 1
  • Avatar praufo
    praufo 14:12 27.avgust 2013.

    Čakte, a on že razmišlja kako se bo vrnil nazaj v banko. A torej ne misli bit več financ minister. Vsi bi nekam nekaj odhajal. Sej tele vlade pa potem res več ne rabmo.