Slovenija
133 ogledov

Ko se boj za otroka sprevrže v grozo

Starši se velikokrat ne zavedajo, kako njihovi otroci po ločitvi trpijo. Žurnal24 main
Smrt dveh otrok v Sežani še vedno odmeva. Mnogi se sprašujejo, zakaj se je to zgodilo in ali bi lahko tragedijo pristojni organi ali oče preprečili. Boj za skrbništvo pa ni vedno tako preprost.

Statistika pove, da po razvezi dodelijo otroka očetu v štirih odstotkih primerov, materi pa v kar 96 odstotkih.

 
 

Oče je postavljen v vlogo plačevalca preživnine, pri odraščanju lastnega otroka pa zelo malo sodeluje.

Anonimni očka

 
"Pri nas oče skoraj nikoli ne dobi otroka, četudi so lahko pri materi neznosne okoliščine," je za zurnal24.si povedal odvetnik Jurij Žurej . "Otroka varuje država in socialno skrbstvo, ti pa na koncu nič ne vedo, niso krivi in tudi sicer niso mogli nič," dodaja. "Skrbi me, da imamo v Sloveniji relativno veliko takih primerov, ko na koncu kratko potegnejo otroci," zaključuje Žurej.

"Svojega otroka nisem videl več kot tri leta, saj ga je njegova mati odtujevala od mene in manipulirala z njim. Dosegla je, da je otrok povedal, da si me ne želi več videti," pravi oče, ki je razočaran nad delovanjem centrov za socialno delo.

Tam so zato, da ukrepajo
Ukrepi centra za socialno delo temeljijo na zaščiti otroka. Kakšni so ukrepi, če eden izmed staršev otroka zanemarja? "Center za socialno delo naredi oceno ogroženosti, otroka se odvzame materi ali očetu in se ga zaupa v varstvo drugemu staršu. Center mora v takšnem primeru po zakonu ukrepati takoj," je za zurnal24.si povedala Breda Golob , socialna delavka s centra za socialno delo Ljubljana – Bežigrad. 

Pa vendar o odvzemu otroka zaradi zanemarjanja enemu od staršev odloča sodišče. "Tehnično bi lahko center, če bi te podatke imel, odvzel otroka enemu od staršev in ga dal drugemu. Toda vedite, da so to izredno ostre zahteve," je povedal odvetnik Gregor Pirc .

© iStockphoto

 
Starša, ki ne živita skupaj, se morata sporazumeti o varstvu in vzgoji, menijo na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve. "Sporazumeta se lahko, da obdržita varstvo in vzgojo otrok oba. Če do dogovora ne pride oziroma ta med staršema niti s pomočjo centra za socialno delo ni mogoč, lahko eden ali oba starša pred sodiščem zahtevata, da se otroci s sodno odločbo dodelijo v varstvo in vzgojo enemu od njiju," dodajajo.

Kdo je kriv?
Starši menijo, da imajo po takšnem primeru, kot se je zgodil v Sežani, vsi nekaj za pripomniti. "Najlažje je govoriti in biti pameten. Tudi potuhniti se je zelo lahko in ne prevzeti odgovornosti za svoje napake. Vemo, da v teoriji vse lepo deluje, kaj pa v praksi? Se tudi takrat vsi držijo zapisanega?" se sprašuje neka mamica.

Na različnih forumih se starši sprašujejo, kaj počnejo socialne službe in kje je bil oče. Toda ali je za konkreten primer sploh možno trditi, kaj je pravilno in kaj nepravilno? Kdo bi moral ukrepati in kdo je kriv? O tem ne bi bilo pravično niti smiselno razpravljati. Neka mamica je priznala, da so jo po razvezi obhajale samomorilske misli, saj ni zdržala psihičnega pritiska, ki je sledil. Zaradi tega jo je okolica dojemala kot nestabilno, nevredno zaupanja in nesposobno skrbeti za lastnega otroka.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.