Slovenija
44 ogledov

Ko se poletna zabava sprevrže v moro

(Foto: Nada Černič Cvetanovski) Žurnal24 main
Blanca nikoli več. To je akcija Slovenske potapljaške zveze, s katero želijo izboljšati varnost v naših vodah. A odziv na akcijo, ki so jo predstavili danes, je bil slabši od pričakovanj.

"V to akcijo smo šli zato, da ne bi do takih nesreč, kot je Blanca, nikoli več prišlo. Akcije nismo dali ven takoj prvo leto po nesreči, da ne bi kdo mislil, da se s tem okoriščamo. Poleg tega smo jo sami financirali, zato je v tako skromnem obsegu. Treba je vsaj plakate narediti. Natisnili smo 1600 letakov in jih razposlali na šole po Sloveniji. Moram pa reči, da odziv ni bil pozitiven," pove Vladimir Ban. A ravno odziv šol oziroma njihovih predstavnikov je Slovensko potapljaško zvezo in krškega župana Franca Bogoviča spodbudil k temu, da bo akcija postala tradicionalna.

Bistveno je, da so ljudje vedno v neoprenih in jopičih na čolnih, kajakih in drugod. Če bi bili ljudje na Blanci tako oblečeni ...
Vladimir Ban

"Blanca nikoli več" je dobrodelna akcija varstva pred utopitvami za mladino. Namenjena je varnosti pri poletnih zabavah, igrah in počitnicah. Namen akcije je ozaveščanje in opozarjanje na nevarnosti, na katere je treba biti še posebej pozoren med kopanjem in drugimi vodnimi športi.

"Največkrat se veseljačenja, počitnice sprevržejo v nočno moro. Gre za to, da ljudje pijani skačejo v vodo; skačejo tam, kjer ne poznajo terena; skok na glavo ... Vse to se v najboljšem primeru konča na invalidskem vozičku," pove Ban in doda: "Pogoj varnega potapljanja je, da nas ne zajame panika. Če gremo nekam, moramo pregledati teren − kje se bomo kopali, kako globoka voda je ... Alkohol je šok, skok na glavo prav tako. Na take stvari je treba biti pozoren."

Če vas zanima več informacij glede akcije, lahko pišete na spz@spz.si.

Nikoli brez čelade!
Najbolj bistveno pa je, da so obiskovalci voda vedno oblečeni v neopren, jopič in čelado. "Oče Petra Kauzerja, ki vesla že 30 let, mi je enkrat rekel, da ne gre nikoli, ampak res nikoli brez čelade na Savo. Tako kot smučar ne gre na progo brez čelade," slikovito ponazori Ban.

Potapljaška zveza sicer ob tej akciji zbira še sredstva za Hovercraft, to je plovilo za reševanje. "Prednost Hovercrafta je, da gre tako po suhem kot po vodi. Mi nimamo plovila za take razmere. Na Blanci gre voda v bistvu enkrat naprej, enkrat nazaj in čoln odnese. Mi nimamo plovila za take razmere ali pa da bi reševali na tankem ledu. Na Bledu denimo težko prideš na sredino jezera, če je tanek led."

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.