Slovenija
126 ogledov

Ko si mrtev si mrtev, nisi več ne bel, ne rdeč, ne rumen ...

Osvoboditev Ljubljane Rudi Polak/Muzej novejše zgodovine
Pred 70. leti se je končala 2. svetovna vojna, a ideološki boji, ki so se odvijali takrat, se med politiki odvijajo še danes ...

Sedemdeset let po koncu 2. svetovne vojne se zdi ta tema še vedno močno vpeta v naše vsakdanje politično življenje. Vojna, ki je le v Sloveniji po grobih ocenah za seboj pustila preko 80 tisoč smrtnih žrtev, je na različna ideološka brega v Sloveniji pa tudi drugod postavila mesta, vasi, prijatelje pa tudi družine.

"Danes je slabša situacija glede tega kot je bila pred osamosvojitvijo – takrat se o nekaterih stvareh res ni govorilo – a na področju sprave so bile takrat zadeve dosti boljše. Ljudje so se med seboj normalno obnašali ne glede na to kakšne so imeli izkušnje," pravi podpredsednik zveze združenj borcev za vrednote NOB Slavko Grčar, ki izpostavlja, da je zdaj politika vzela stvari v svoje roke in se mrtvi velikokrat zlorabljajo v politične namene: "Pojavljajo se afere in nepotrebna obtoževanja, ki ne bi bila čisto nič potrebna. Morali bi se orientirati na resnične probleme tega časa in ljudi, ne pa da zgubljamo čas in energijo za postranske stvari."

Da gre za boj politikov in tistih udeleženih v vojni se strinja tudi eden izmed zadnjih partizanskih poveljnikov, 92-letni Franc Sever - Franta, ki pravi, da je v njegovi vasi Št. Jošt padlo 60 borcev: točno po 30 na vsaki strani, a zamer po koncu ni bilo. "Moj brat se je poročil s hčerko enega izmed največjih belogardistov, pa sem jo imel skorajda rajši kot njega."

"Ideološki boji odgovarjajo strankam brez programov"

Franc Sever | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Sever je ob tem izpostavil, da ideološki boji odgovarjajo strankam predvsem ker nobena nima svojega programa, načrta. "Potem pa začnejo s kostmi in se začnejo prepirati eden z drugim. Moja generacija se je z narodom spravila. Komunisti niso bili sami, ampak je bila osvobodilna fronta in narodnoosvobodilni boj."

Politiki - leve in desne struje - sicer vedno znova opevajo spravo, a nato z ločenimi proslavami, zastavami in udeležbami prav oni izpostavljajo različne ideologije. Janez Janša je tako kot premier leta 2005 govoril, da moramo dopustiti različne poglede na preteklost. Pa tudi Miro Cerar zdaj ponovno govori o tem, da je potrebno rane iz preteklosti zapirati, "sicer bomo našo mladino do konca zamorili".

Za otroke le še eden izmed zgodovinskih dogodkov

Ideološki boji niso stvar, ki bi zadevala mladino, pravi učiteljica zgodovine v osnovni šoli Vesna Leban."Ko se pogovarjamo o državljanski vojni oziroma o spopadu med Slovenci med drugo svetovno vojno, velika večina učencev o tej temi ne ve ničesar." Lebanova tako izpostavi, da so to generacije, katerih dedki in babice so rojeni že v povojni Jugoslaviji in je za njih vse skupaj že precej oddaljeno in se o tem doma v večini ne pogovarjajo. Za večino otrok je tako 2. svetovna vojna le še eden izmed zgodovinskih dogodkov. 

Slavko Gričar | Avtor: Saša Despot Saša Despot
A mlajših se pogovori o vojni, žrtvah, holokavstu, genocidih in totalitarizmih dotaknejo. "Vidim, da jih pogovor o takšnih temah ne pusti ravnodušne. Želim jih naučiti, da se znajo vživeti v nekega posameznika, ki se je znašel v določenih zgodovinskih okoliščinah, da znajo biti sočutni in da ne sodijo kar vsepovprek." Kako uspešni smo pri učenju iz zgodovine, sploh na ravni celotne družbe, pa podvomi tudi Lebanova. "Težko vprašanje, če opazujemo dogajanje v svetu, pa tudi blizu okrog nas ..."

Obletnica kot opomin na zmago slovenstva

Da bi morali obletnico ob 70. letih videti predvsem kot veliko zmago slovenskega naroda in ne kot neskončen ideološki boj pa sta prepričana oba partizanska borca Grčar in Franta. "V drugi svetovni vojni je mali slovenski narod proti mogočnemu okupatorju postal velik narod. Ta zmaga nam je pomenila veliko, tudi za naprej, takrat smo dosegli tudi združeno Slovenijo. Pred tem je bila Slovenija okrnjena in razdeljen," izpostavi Grčar in doda, da verjame, samo se iz zgodovine sposobni učiti. Četudi se neofašizem in neonacizem v različnih oblikah ponovno pojavljajo v Evropi, pa pravi, da verjame, da ne bodo dopustili več vzpostavitve takšnih totalitarnih ideologij, ki so uničujoči za celotno civilizacijo.

Komentarjev 18
  • dragec 07:19 09.maj 2015.

    SMRT KOLABORACIONISTOM, SVOBODA NARODU

  • patriarh 21:06 08.maj 2015.

    SMRT FAŠIZMU, SVOBODA NARUDU!

  • Ferluci 20:43 08.maj 2015.

    Seveda so nebesa in pekel. Pekel je služba, nebesa pa dopust. Tudi mistična bitja obstajajo, veliko je politikov, celo škrati se najdejo. Kako da tega ne veš?