Slovenija
106 ogledov

Ko so krokodili jedli dinozavre

Krokodil palačinka
1/7
Žurnal24 main
Sahara je bila nekoč močvirje, po katerem so hodili velikanski in precej inteligentni krokodili.

To dokazujejo novi fosili doslej še nepoznanih vrst. Nekateri med njimi so bili precej nenavadnih oblik, zato so dobili tudi posebna imena - prašičji krokodil, podganji krokodil, krokodil - palačinka ...

Fosili z območja današnjega Nigra in Maroka so znanstvenike vrnili od 65 do 145 milijonov let nazaj v zgodovino v obdobje krede. Takrat so bili kontinenti še precej bližje drug drugemu, podnebje pa je bilo precej toplejše in vlažnejše kot danes.

Bogate najdbe fosilov so paleontologe presenetile, saj so raznovrstne vrste živele v istem času na istem področju. Med še nepoznanimi tremi vrstami je 6,5-metrski prednik današnjih krokodilov, poimenovan Kaprosuchus saharicus, ki je bil oborožen z ostrimi čekani in trdim smrčkom za lov na živo meso.

Enako velika sorodna vrsta, ki je imela glavo sploščeno v obliki palačinke, pa je po predvidevanjih strokovnjakov živela v močvirjih in pod vodo čakala na ribji plen. Tretja vrsta Araripesuchus rattodies pa je bila manjša in je bila prilagojena za kopanje rovov. Dve vrsti sta bili znani že od prej.

Vse najdbe dokazujejo, da so imeli predniki krokodilov precej daljše okončine in so bili tako zelo dobro prilagojeni za gibanje po suhem. Sposobni so bili celo galopiranja, vseeno pa so bili tudi dobri plavalci, kar jim je omogočal dolg rep.

Večino fosilov so odkopali blizu kraja, kjer so leta 2001 odkopali fosil 12-metrskega krokodila, ki je živel pred 110 milijoni let. Super krokodil je tehtal kakih osem ton.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.