Slovenija
32 ogledov

Ko trpi vsa družina

“Otroku želimo tako ponuditi pozitivno izkušnjo odnosa z odraslim, ki mu lahko z Žurnal24 main
Pomoč. V Kopru so se odločili pomagati tudi povzročiteljem nasilja v družini. Zanimanje veliko.

“Zgodi se, da k nam pride moški sam, ker se želi naučiti ustreznejšega vedenja do partnerice in otrok. Večino pa jih napoti center za socialno delo ali pa se odločijo za vključitev v trening, ko dobijo prepoved približevanja ter jih k nam napoti policija ali sodišče. Za vključitev se nekateri moški odločijo šele, ko se njihova partnerica zateče v varno hišo. Vključijo se tudi tisti, ki v zaporu prestajajo kazen zaradi nasilja v družini,” pojasnjuje Božena Ambrozius, vodja koprske enote Društva za nenasilno komunikacijo (DNK).

242 primerov družinskega nasilja je zabeležila policija v prvem polletju 2009 na Primorskem, 565 pa leta 2008.

Decembra so organizirali seminar za strokovne delavce šol, centrov za socialno delo in policije, in sicer na temo Delo s povzročitelji nasilja. Zaradi velikega zanimanja so ga ta teden ponovili.

Trenirajo moški

Oktobra so začeli tudi v Kopru – s prvim trimesečnim treningom socialnih veščin za povzročitelje nasilja nad ženskami. Njegov namen je povečanje varnosti žensk, ki doživljajo nasilje ter pomoč povzročiteljem, da se soočijo s svojim vedenjem, prevzamejo odgovornost zanj in se naučijo veščin nenasilne komunikacije. “Če se pomaga samo žrtvi in povzročitelj ostane na isti točki, se v njunem odnosu ne bo nič spremenilo. Grožnja nasilja ostane,” dodaja.

V Ljubljani in Kopru
Kontakt. DNK je nevladna organizacija, ki se ukvarja s preprečevanjem nasilja v družbi. Svoje prostore imajo v Kopru in Ljubljani. V Kopru jih lahko dobite na 031 546 098, 05/639 31 70, ali na dnk.koper@siol.net.

Sprememb nasilnega vedenja se ne da hitro doseči, zato pri nekaterih udeležencih ni takojšnjih velikih sprememb. “Informacije, ki jih dobijo, pa pripomorejo, da se vsaj malo začnejo spraševati o svojem vedenju. Veliko udeležencev ga precej spremeni,” še dodaja.

Nasilja je precej v vseh družbenih okoljih. “Stereotipi ne veljajo, nasilje (fizično, psihično, ekonomsko in spolno) se pojavlja ne glede na izobrazbo ali družbeno skupino,” pravi.

Primerov veliko
Srečujejo se z različnimi primeri; partner ženo leta psihično ponižuje in ustrahuje ali pa ji je že dvakrat polomil rebra in je imela več pretresov možganov. “Včasih ženske iz kroga nasilja izstopijo takrat, ko se resno ustrašijo za življenje ali varnost sebe in svojih otrok. Včasih pa postopoma; zbirajo informacije, poiščejo nasvet, prihajajo na posvetovalne pogovore in šele nato odidejo od partnerja, če ta ni pripravljen prenehati z nasiljem,” sklene.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.