Slovenija
20 ogledov

Ko v krizi zaboli račun

"Pripravljam predlog za oblikovanje posebnega občinskega sklada za najbolj ogrož Žurnal24 main
Gospodinjstva porabijo največ svojih prihodkov za plačilo najemnin, računov za vodo, komunalne storitve, elektriko in ogrevanje.

Družinske finance močno bremenijo tudi stroški prevoza, med te spadajo tudi nakupi avtomobilov in goriva. "Kriza bo vplivala na strukturo porabe," ocenjujejo statistiki. Najprej bo seveda na udaru razkošje. Tako napovedujejo izrazit upad prodaje avtomobilov, število registriranih avtomobilov pa se je že zmanjšalo za šestino. Rast osebne porabe se bo prihodnje leto v primerjavi z lanskim skoraj prepolovila.

Že zdaj ne morejo plačati
Številni pa že zdaj ne morejo poravnati svojih dolgov. "V Izoli je okoli 300 družin, ki so socialno ogrožene in nam računov ne zmorejo plačevati. Da je to res, smo ugotovili, ko smo njihove dolgove poskušali sodno izterjati. Pa se je izkazalo, da jim ne moremo ničesar zarubiti," pravi Alojz Zorko, prvi mož Komunale Izola. "Kriza narašča," dodaja. Zato so se odločili občinskemu svetu predlagati oblikovanje posebnega sklada, prek katerega bi poskušali urediti neplačevanja računov socialno ogroženih. O predlogu naj bi razpravljali že na prvi naslednji seji. "Mi pooblastila za to, da bi jih oprostili plačila računov, nimamo," še pove. V koprskem proračunu za naslednje leto so močno povečali socialne postavke, zlasti za subvencioniranje stanovanjskih najemnin, v Piranu pa so za polovico povečali predvidena sredstva za materialno pomoč občanom.

Vodo bo treba plačevati
Se bo za oprostitev plačila računov za najrevnejše morda odločil Rižanski vodovod Koper? Direktor Zdravko Hočevar pravi, da si tega ne morejo privoščiti. "Vode ne bomo dražili, a socialni korektiv bo treba poiskati drugje," poudarja. Dodatnega varčevanja z vodo sicer ne pričakuje, za prihodnje leto pa zato načrtujejo približno enako porabo kot letos.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.