Slovenija
40 ogledov

Ko vam Rdeči križ sporoči, koga voliti

Volitve
1/6
Bralka
Brezplačniki, kupi neoznačenega promocijskega materiala v poštnem nabiralniku in nenavadna elektronska pošta, ki vas poziva koga morate voliti v nedeljo … To je le nekaj kršitev predvolilne zakonodaje, ki so jih letos zabeležili v Društvu Integriteta.

Prostovoljci domnevne kršitve letos prvič beležijo na terenu v Kopru, Ljubljani, Ajdovščini, Kamniku, Kranju in Mariboru. Živa Gobbo, ki vodi prvo spremljanje civilne družbe nad lokalnimi volitvami v Sloveniji, pravi, da je največ je napačnega označevanja plakatov in drugih promocijskih materialov, kjer ni naveden naročnik: "Pri zunanjem oglaševanju pogosto niso navedene zaporedne številke plakatov, ki bi po zakonu morale biti. Pojavljajo se tudi sumi kršitev uporabe občinskih glasil v promocijske namene županov.“

Župani izkoriščajo občinska glasila

Društvo Integriteta zaenkrat sumi, da sta občinska glasilo v promocijske namene zlorabila koprski župan Boris Popovič in kranjski župan Mohor Bogataj, prijavo pa so dobili tudi za Tržič in Ljubljano. Občani prestolnice so tako v tem tednu v nabiralnik prejeli občinsko glasilo, kjer je bil objavljen štiri stranski in intervju z županom Zoranom Jankovićem in predstavljeni številni projekti, ki je županu uspelo izvesti v zadnjem mandatu.

Volitve | Avtor: zurnal24.si zurnal24.si
Društvo Integriteta je takšno prakso označila kot najmanj sivo cono, ali pa oktobrska številka glasila krši zakonodajo, pa bodo odločale pristojne institucije, je izpostavil Vid Doria iz Društva Integriteta. Stranka Solidarnost pa je napovedala, da bo zoper župana Jankovića podala tudi kazensko ovadbo.

Tudi letošnje volitve niso minile brez brezplačnikov, v primeru Totega Maribora naj bi bil nejasen naročnik in vir financiranja, pojasnjujejo v Društvu Integriteta.

Rdeči križ sporoča koga voliti ...

"Dobivamo pa tudi prijave neprimernih oglaševanj, kot na primer da izolski Rdeči križ pošilja sporočila s predvolilno kampanjo, da naj ljudje volijo točno določenega kandidata. Ali pa da na dogodkih gasilske zveze koprski predsednik poziva koga naj volijo člani,“ pravi Gobbova, ki nadaljuje, da tokrat prvič izvajajo tak projekt, zato težko primerjajo kršitve s preteklimi leti.

Je pa kršitev največ pri zunanjem oglaševanju. "Ne vem ali gre tukaj za nepoznavanje zakonodaje ali pa je to ignoranca. Veliko je plakatov, ki so narobe označeni ali neoznačeni." Na inšpektorat  so zaenkrat prijavili več deset domnevnih kršitev nepravilnega označevanja volilnih plakatov, nekaj kršitev uničevanja ali preleplanja plakatov, dve občinski glasili in mariborski brezplačnik.

Komentarjev 1
  • Žurnalček 08:04 03.oktober 2014.

    No pa se vidi z plakata občino z največjim pufom na prebivalca !!