Slovenija
184 ogledov

Ko vas kavč stane 10 evrov

Center ponovne uporabe
1/3
Snaga
Odprli so ga na Povšetovi 4. Zaposlili bodo pet ljudi.

"Ljudje naj prinesejo vse, kar imajo, a ne uporabljajo več, ne sme pa biti pokvarjeno ali poškodovano; torej od pohištva, opreme za dom, kuhinjskih pripomočkov, posode, porcelana, malih gospodinjskih aparatov, bele tehnike in elektronike do oblačil, športne in otroške opreme ter knjig," ob odprtju centra ponovne uporabe (CPU) v Ljubljani poziva Marina Vovk, nosilka ideje takih centrov, kjer odpadke pregledajo, očistijo, obnovijo in dajo po simbolični ceni v vnovično uporabo.

Tako lahko na Povšetovi ulici 4 kupite kavč, stol in luč za deset evrov, predalnik za 15, skodelice in knjige za en evro, plačate pa lahko z gotovino ali kartico. In kako določijo cene? "Če z izdelkom nimamo stroškov ali dela, jim damo najnižjo možno ceno, saj želimo, da so izdelki dosegljivi vsem. Če moramo v izdelek vložiti več dela, moramo te stroške zaračunati. Sicer pa morajo biti cene nizke, tudi v tujini so," pojasnjuje Vovkova.

Prednost težje zaposljivi

Po Sloveniji je bilo do zdaj sedem takih centrov z 12 zaposlenimi, v osmem v Ljubljani jih bodo zaposlili še pet. "Priložnost dobijo težje zaposljivi, kot so mlajši, starejši in invalidi, ljudje z različnimi motnjami oziroma boleznimi, ki so najmanj eno leto prijavljeni na borzi in aktivno iščejo zaposlitev, pa je ne dobijo. Mi kot socialno podjetje moramo imeti vsaj tretjino takih zaposlenih," dodaja Vovkova. Ta želi v prihodnje odpreti vsaj še dva taka centra na Primorskem in tri večje logistične centre; eden od teh je ta v Ljubljani. Pri tem je težava denar, saj morajo taki centri preživeti. Projekt sicer sofinancirata Evropski socialni sklad in ministrstvo za delo.

Včeraj so ob CPU odprli tudi drugi zbirni center odpadkov v Ljubljani, kjer zbirajo vse odpadke razen gradbenih, azbestnih in mešanih komunalnih odpadkov, pravijo na Snagi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.