Slovenija
21 ogledov

Ko vas ogoljufa trgovec iz EU

Namesto da bi vas zaradi goljufije bolela glava, svoje potrošniške pravice poišč Žurnal24 main
Na sodišču v Sloveniji lahko zahtevate izpolnitev obveznosti prodajalca. Vse, kar morate storiti, je vložiti enotni evropski obrazec.

Bralec je iz tujine (Evropske unije) prek spleta naročil računalnik, ker je bil tam za desetino cenejši kot pri nas. Kupnino zanj v višini 1.100 evrov je poravnal prek spleta, a mu računalnika niso dostavili. Trgovec trdi, da ga je poslal, bralec pa, da ga ni prejel. “Kaj lahko storim?” nas sprašuje kupec.

Rešitev je preprosta: potrošnik lahko svoje pravice hitro izterja v postopku pred slovenskim sodiščem in brez odvetnika (a le če gre za vrednost do dva tisoč evrov – evropski postopek v sporih majhne vrednosti), je zapisano na spletni straneh Evropske komisije.

Prvi korak je obrazec
Če ugotovite, da vas prodajalec iz EU (ne velja za Dansko) poskuša ogoljufati in je vrednost kupljenega blaga ali storitve manjša od dva tisoč evrov, izpolnite sedemstranski enotni evropski obrazec A in zahtevajte izpolnitev obveznosti trgovca. Izpolnjen obrazec posredujte na pristojno sodišče.

Čeprav je trgovec iz druge države članice EU, lahko potrošnik obrazec vloži kar na sodišču v Sloveniji, pravijo pri Evropskem potrošniškem centru. Obrazec v slovenskem jeziku je dostopen na spletni strani http://www.epc.si/images/stories/splosno/spori_majhnih_vrednosti.pdf.

Drugi korak
Ko sodišče ugotovi, da je vloženi dokument popoln, ga posreduje podjetju, s katerim je potrošnik v sporu. To se mora opredeliti v 30 dneh – podjetje lahko kupcu vrne kupnino, mu pošlje računalnik ali pa tudi ugovarja. Če podjetje izbere zadnjo možnost, se postopek lahko ponovi še pri potrošniku, sodišče pa lahko tudi dodatno zasliši stranke. Ko sodišče od obeh strani pridobi vse potrebne informacije, v 30 dneh odloči o zahtevku. Takšna sodba pa se prizna in lahko izvrši tudi v drugi državi članici EU.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.