Slovenija
32 ogledov

Ko vlak plačate dvakrat

Parkirišče Anže Petkovšek
Slovenske železnice. V prihodnje bodo parkirnino zaračunavali še na devetih novih lokacijah.

“O tem, na katerih postajah bo uvedeno plačljivo parkiranje, se odločamo na podlagi števila zdajšnjih oziroma potencialnih uporabnikov parkirišča,” so nam sporočili s Slovenskih železnic (SŽ). Bralec, ki se na delo v Ljubljano že leta vozi z vlakom, je presenečen, zakaj so v Škofji Loki lani uvedli plačljivo parkiranje, a ga poleti ne zaračunavajo.

Poleti se ne izplača

Z zaračunavanjem parkirnine pokrijejo del stroškov vzdrževanja parkirišč in tako uporabnikom omogočijo boljšo storitev, so pojasnili pri SŽ. “Ob uvedbi upoštevamo ekonomsko upravičenost zaračunavanja parkirnine. Ta je namreč povezana tudi s stroški, kot je zagotovitev delavca oziroma investicija v zapornice ali parkomate,” so dodali.

Zanimalo nas je tudi, zakaj rednim potnikom ne omogočijo brezplačnega ali ugodnejšega parkiranja, a so odgovorili, da tega ne morejo, saj višino cen vozovnic in obseg storitev usklajuje država. Razlikovanje cen vozovnic glede na to, ali je na postaji večje parkirišče ali ne, ni mogoče. “Na SŽ trenutno proučujemo tudi možnost, da bi bilo brezplačno parkiranje vezano na mesečno vozovnico,” so nam povedali in dodali, da je tudi to povezano s stroški. “Na SŽ si vsekakor želimo, da bi država namenila dovolj proračunskih sredstev, da bi lahko potnikom povsod ponudili brezplačno parkiranje in druge dodatne storitve,” so še sporočili s SŽ.

Komentarjev 1
  • Ferluci 07:35 27.avgust 2013.

    Jooooj kako je to komplicirano! Še ko greš na letališče, ti marsikateri prevoznik ponudi parkiranje s popustom. Jasno, parkirnina gre na drug račun kakšne hčerinske družbe, namen je samo pokasirati in spraviti v žep, karkoli se da.