Slovenija
99269 ogledov

Padla odločitev, pokojnine se ne bodo zvišale vsem enako

upokojenci Saša Despot
V koalicijo so za različno višino izredne uskladitve pokojnin glede na posamezne skupine upokojencev.

V SDS, NSi in SMC so danes vložili dopolnilo k predlogu pokojninske novele, s katero želi poslanska skupina DeSUS doseči izredno uskladitev pokojnin v višini 3,5 odstotka. Po dopolnilu bi se za 3,5 odstotka uskladile le tiste, priznane do konca leta 2010, pokojnine, priznane v letu 2011, za 1,7 odstotka, vse ostale pa za odstotek.

Prav tako za en odstotek bi se uskladile tudi najnižje pokojnine, zagotovljene pokojnine in najnižji znesek invalidske pokojnine. Dodatna uskladitev pokojnin, ki jo predlagajo v koaliciji, bi se izvedla s 1. januarjem.

Kot smo poročali že pred enim letom, zvišanje pokojnin vsem enako ne bi bilo pravično. Ker se pokojnine nekaj časa zaradi Zujfa niso usklajevale, je nato sledila serija izrednih uskladitev, zaradi katerih pa so nekateri že na boljšem, kot če bi se pokojnine redno usklajevale, drugi pa še vedno na slabšem, odvisno od tega, kdaj so se upokojili. 

DZ naj bi predlog novele obravnaval na izredni seji, ki so jo zahtevali poslanci SDS, NSi, SMC, DeSUS, SNS, poslanca narodnih skupnosti in nepovezana poslanka Mateja Udovč. O sklicu seje se bo v torek dogovoril kolegij predsednika DZ, seja pa je predvidena za 13. januar.

slovenija 31.01.12, ZPIZ, Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Sloveni | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Poslanska skupina DeSUS želi s predlogom novele dokončno odpraviti zaostanek zaradi prenizko izplačanih pokojnin med gospodarsko krizo. Vendar pa so v Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) izračunali, da je primanjkljaj iz časa gospodarske krize le še pri upokojenih do vključno leta 2010, in sicer v višini 3,5 odstotka, in pri upokojenih v letu 2011 v višini 1,7 odstotka.

Zadnja izredna uskladitev je bila decembra 2020, povišanje pa je bilo dvoodstotno.

Po redni uskladitvi pokojnin v januarju lani pa je ta primanjkljaj večji za dodatno odstotno točko, ker je bila zaradi načina pri izračunu rasti povprečne plače, povezanega z epidemijo covida-19, uskladitev izvedena v višini 2,5 namesto 3,5 odstotka. Za en odstotek so bili iz istega razloga prikrajšani tudi upokojeni v lanskem letu.

Poslanske skupine koalicije so dopolnilo pripravile tudi na podlagi Zpizovih izračunov. Po zavodovih podatkih bi bilo treba za izvedbo dopolnila na letni ravni zagotoviti 145 milijonov evrov, so v zavodu povedali za STA.

Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ocenjujejo, da predlagano koalicijsko dopolnilo odpravlja zaostanke pri usklajevanju pokojnin, medtem ko predlog DeSUS ohranja neenakosti med upokojenimi v različnih obdobjih, so navedli za STA.

Zadnja izredna uskladitev je bila decembra 2020, povišanje pa je bilo dvoodstotno.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 58
  • sandi76 09:41 07.januar 2022.

    Kakšna pravičnost neki ? Kje je pravica, da se je upokojenim po letu 2010 znižal odmerni odstotek iz 75 na 57 %? Kje je tu pravica, da bodo ti upokojenci naprej životarili z najnižjim odmernim odstotkom vseh časov? Kdo bo ...prikaži večbo odpravil to krivico ? Najprej naj se te pokojnine ponovno preračunajo vsaj na 63 % kolikor bodo znašale nove pokojnine , potem pa naj se naprej usklajuje z dvigom življenjskih stroškov in plač. Drugače je vse to samo gašenje požara s kozarcem vode in delanje uravnilovke.

  • bobubob 08:59 07.januar 2022.

    Med plandemijo so ugotovili, da je mogoče 'vladati' tudi izven zakonodaje. Bodo nadaljevali v smeri politike enakih želodcev in skupnim EU kotlom, kot jim je, hlapcem, zapovedano. UTD, kasneje pa samo tistim, ki jih bodo volili oz. si bodo vbrizgali ...prikaži več dnevni šus. 'SciFi' filmi postajajo resničnost. Režiserji so na levi in t.i. desni. Prave organizirane desnice Slovenija še ni imela.

  • bobubob 08:32 07.januar 2022.

    Že zbirajo volilce. Tiste z zdravo pametjo so ti stari obrazi z vedno novimi lasuljami in starimi idejami, kako preživeti brez odgovornosti in dela ob mastni plači, 'napitninah' in privilegijih, že davno izgubili. Sedaj imajo ponovno priložnost (prvo so izrabili ...prikaži več leta 45), da jih tudi fizično onemogočijo, tokrat namesto puške uporabljajo kar iglo. Laž pa je pri teh osebkih, levih in t.i. desnih (pravih desnih tu sploh ni) stalnica.