Slovenija
8036 ogledov

Koalicija z najmočnejšimi topovi nad SDS

Janez Janša Anže Petkovšek Izjava Janeza Janše ob odstopu Mira Cerarja.
SDS ustanovitev preiskovalne komisije pozdravlja.

Stranka SDS je danes pozdravila predlog za ustanovitev parlamentarne preiskovalne komisije o financiranju političnih strank iz tujine.

Menijo namreč, da bi tako lahko med drugim ugotovili tudi, "kakšen delež provizij od preko državne NLB oprane milijarde evrov za iranske teroriste" so prejele takratne vladne stranke SD, DeSUS, Zares in LDS, ki so "pranje denarja omogočile ter nato učinkovito preprečile vsako preiskavo največjega finančnega škandala v zgodovini Slovenije", ter kakšen delež so prejeli posamezniki "na vodilnih položajih v LMŠ, saj je preiskovalna komisija v prejšnjem mandatu odkrila, da so njihovi najožji sorodniki neposredno sodelovali pri tem kriminalnem početju".

Komisija bi preiskovala predvsem SDS

Poslanci koalicijskih poslanskih skupin in Levice so danes v DZ vložili zahtevo za ustanovitev preiskovalne komisije, ki bi se ukvarjala s financiranje političnih strank iz tujine. Gre za uresničitev predvolilne obljube Marjana Šarca po tem, ko so predvolilno obdobje pomembno zaznamovala prav sporna posojila, ki jih je najemala SDS.

Janez Janša Slovenija SDS: Vrnili smo denar. Če bo dokazana kršitev, bomo plačali

Ustanovitev komisije so podprle vse koalicijske stranke ter tudi zunajkoalicijska podpornica Levica. "Dejstvo pa je, da je ena od strank, SDS, dobila nedovoljene finance iz Republike Srbske, kar je bilo problematizirano pred volitvami. Manj pa je bilo problematizirano, da gradi svoj medijski imperij z madžarskim denarjem, denarjem režima Viktorja Orbana, režima, ki ga poskuša vzpostaviti tudi pri nas," je dejal koordinator Levice Luka Mesec. 

Vodenje preiskovalne komisije naj bi prevzel poslanec SMC Jani Möderndorfer. V LMŠ, ki je ustanovitev preiskovalne komisije predlaga, se s tem strinjajo, pomisleke pa naj bi imeli v SD, vendar uradno to zanikajo.

Möderndorfer je v prejšnjem mandatu vodil parlamentarno komisijo, ki se je  ukvarjal s sumom pranja denarja v NLB in NKBM pri tem pa so pod drobnogled vzeli tudi poslovanje Dijane Đuđić iz Prijedora in njeno posojilo stranki SDS.

"V DZ se moramo pogovoriti o tem, kako bomo izpolnjevali zaveze zakona o političnih strankah in ali so morda tudi potrebne spremembe zakona," je danes dejal Möderndorfer. Poročilo Urada za demokratične institucije in človekove pravice, ki deluje v okviru OVSE, glede financiranja volilne kampanje po besedah poslanca namreč zelo jasno pove, da financiranje strank iz tujine ni dovoljeno, vendar pa strankam ne prepoveduje, da bi imele v lasti podjetja, ki bi dobivala finančna sredstva iz tujine.

Sporna tudi madžarska finančna podpora medijem 

"Tudi finančna podpora, ki jo podjetja v domnevni navezi z madžarskimi vladajočimi strankami dajejo nekaterim slovenskim medijem, je bila predmet kritike zaradi potencialnega vpliva na kampanjo," je ob citiranju poročila še izpostavil Möderndorfer in med omenjenimi mediji navedel medijsko hišo Nova24TV, revijo Škandal24 in Demokracijo, lastništvo katerih je po njegovih navedbah povezano s SDS in madžarskimi investitorji.

Opozicija bo preiskovala "nacionalno sramoto" zaradi programa otroške srčne kirurgije

Opozicijske stranke SDS, NSi in SNS so včeraj predstavile zahtevo za preiskovalno komisijo, ki bi iskala krivce za nastalo situacijo na programu otroške kardiologije.

Otroška srčna kirurgija - operacija v UKC Zdravje Otroška srčna kirurgija: "To je nacionalna katastrofa, ki jo mora raziskati komisija"
Komentarjev 6
  • grdavž 19:39 05.december 2018.

    vse je res, ...., res pa je tudi, da še nobena komisija dosedaj ni pripeljala zadeve do konca niti še nikoli ni bilo zaključenega sodnega epiloga v zgodovini slovenije,.....

  • tomislav 18:31 05.december 2018.

    Kaj pa provizija od orožja prodanega Bosancem in Hrvatom, če so že na spisku iranski teroristi.

  • dragec 17:27 05.december 2018.

    Bosno moja,divna mila..... Orbane mooooj