Slovenija
38 ogledov

Koalicija bo zagrizla v pogodbo

slovenija 13.03.13, Erjavec, Luksic, Bratusek, Virant, koalicija, levica, podpis Anže Petkovšek
Na ponedeljkovem kolegiju pri Alenki Bratušek se bodo koalicijski partnerji predvidoma lotili osnutka koalicijske pogodbe in s tem povezanih odločitev.

Osnutek prenovljene koalicijske pogodbe imajo za zdaj v rokah voditelji strank, poslanske skupine pa še ne in ga tako tudi ne komentirajo. Vodstvo DeSUS bo o predlogu razpravljalo v torek popoldne. Tako predvidoma tudi izvršilni odbor DL. Prvak SD Igor Lukšič pa v ponedeljek pričakuje, kot pravi, dogovor o načinu priprave nove pogodbe.

Pogodba ni v skladu s pričakovanji DeSUS

Prvak DeSUS Karl Erjavec je sicer že v četrtek povedal, da zlasti zaradi določb o pokojninah osnutek pogodbe ni povsem v skladu s pričakovanji DeSUS. Stranka vztraja pri zavezi, da ne bo nižanja pokojnin in posegov v regrese upokojencev, a te zaveze v predlogu za zdaj ni.

V izhodiščih pogodbe, ki jih je predstavil vodja poslancev PS Jani Möderndorfer, je nekaj pomembnih predlogov, za katere se zavzema PS, a za zdaj ni povsem jasno, kakšna so stališča drugih strank. Med drugim PS omenja uvedbo univerzalnega temeljnega dohodka. Še najbolj pa se utegne zaplesti pri vprašanju upravičenosti ali neupravičenosti investicije Teš 6, ki ga želi PS dokončno razčistiti.

PS med izhodišči izpostavlja še spodbujanje razvoja novih ekonomskih modelov, priložnost za spremembo stanovanjskega trga pa vidi v neizkoriščenih stanovanjih, ki bodo s slabimi terjatvami preneseni na slabo banko.

Premierka Alenka Bratušek je kot prioritete nove pogodbe izpostavila sanacijo gospodarstva, zdravstveno reformo in skrb za mlade. DL izpostavlja zavezo, da ne bodo več višali prispevkov in davkov ali uvajali novih, SD poudarja zavzemanje za ohranitev socialne države.

Združevali bi resorje

Ob razpravi glede nove pogodbe pa je pričakovati, da se bodo partnerice v ponedeljek dotaknile tudi namere po združevanju nekaterih resornih področij. Erjavec je že potrdil, da razmišljajo o uvedbi ministrstva za razvoj, med drugim bi bilo po njegovem mnenju logično združiti infrastrukturno področje in področje okolja, v gospodarski resor bi bolj sodila energetika.

A je želja po vodenju energetike, ki sedaj sodi pod infrastrukturno ministrstvo, ki ga vodi DL, nekaj pretresov povzročila že ob oblikovanju koalicije.

Ne bi želel, da izpade, da se DL iz interesnih razlogov poteguje za katerokoli področje, je v četrtek dejal Virant. Sredi mandata po njegovem mnenju veliki organizacijski pretresi tudi ne bi bili dobri, ker bi se vsa ministrstva mesece ukvarjala s tem.

Na tapeti bo Omerzel, ...

Koalicijski partnerji bodo hočeš nočeš morali razpravljati tudi o (ne)podpori ministru za infrastrukturo in prostor Samu Omerzelu. Minister mora glede na rok, ki mu ga je v skladu s poslovnikom DZ določil predsednik DZ Janko Veber, do petka odgovoriti na interpelacijo. Slednjo sta 11. decembra vložili SDS in NSi, podpira jo tudi SLS.

Omerzel se med drugim sooča z očitki zaradi poslov njegovega podjetja Lastinski z državo. A ga je za zdaj podprla le DL, medtem ko namerava poslanskima skupinama PS in SD svoja stališča še pojasniti. Poslanci DeSUS so se z Omerzelom že sestali, vendar odločitev o njegovi funkciji prepuščajo premierki.

... pa tudi Jakič

Medtem se je zaradi suma zlorabe položaja pri opravljanju gospodarske dejavnosti v predkazenskem postopku znašel minister za obrambo Roman Jakič. Očitke je že zavrnil in zagotovil, da je deloval zakonito ter da bo odstopil, če pride do pravnomočne obtožnice.

Svojo plat zgodbe je že pojasnjeval poslancem svoje stranke PS, ki mu, kot zagotavlja, zaupajo. Prav tako premierka. Odgovor na vprašanje, ali je za druge koalicijske partnerje Jakič še kredibilen minister, pa bo treba očitno še počakati.

Komentarjev 6
  • ennanova 16:27 05.januar 2014.

    Zakaj je parlamentarna preiskava TEŠ 6 nujna, njeno zavračanje pa zagovor mafije? TEŠ 6 je predvsem problem NEDELOVANJA SLOVENSKE DEMOKRACIJE. Kapitalizem brez demokracije pa je najslabše, kar se lahko zgodi neki državi. Posebej, če je ta …http://za-misli.si/kolumne/vili-kovacic/1383-zakaj-je-parlamentarna-preiskava-tes-6-nujna-njeno-zavracanje-pa-zagovor-mafije

  • marko 15:21 05.januar 2014.

    Gremo čimprej na volitve,dokler se da kaj rešit slovenija tone vsak dan dol strankam se gre za svoje riti, ni mi jasno kako so oni še na oblast potem vdim da smo loleki slo lansko leto so bili demonstracije za ...prikaži več brez veze ko jih danes resnično rabimo ? tajkuni so vse podkupili

  • 4ba2a8e4cc2cfe1172eec499b48f077b0c78143c 14:16 05.januar 2014.

    Zelo je pomembna ta usrana pogodba.Samo gledajo kako bodo njihove riti polne in varne.Slovenski narod pa gre v kurac,ker smo itak na zadnjem mestu.Sami prevaranti,če gremo na volitve jih bomo zmečkali.Komaj čakam,žena me stalno preganja da gremo ven živet.