Slovenija
17 ogledov

Koalicija dosegla dogovor glede holdinga

Janez Šušteršič Saša Despot
Koalicija je na današnjem sestanku z ministrom za finance Janezom Šušteršičem uskladila predlog zakona o ustanovitvi državnega premoženjskega holdinga. Po okoli triurnem usklajevanju z nekaterimi koalicijskimi poslanci Šušteršič sicer izjav ni dajal. Vlada naj bi predlog zakona potrdila v četrtek.

Da bo vlada predlog zakona o holdingu potrdila že v četrtek, če bodo danes "koalicijo prepričali", je že pred današnjim usklajevanjem povedal tudi minister Šušteršič.

DeSUS je sicer v torek pojasnil, da pred odločitvijo za podporo temu zakonu zahtevajo podatke glede stanja v bankah. V stranki so povedali tudi, da ne pristaja na vključitev premoženja Kada v državni holding brez ustreznih zagotovil, da bo njegovo celotno premoženje namenjeno za potrebe pokojninske blagajne.

Strokovni sodelavec DeSUS Jani Kavtičnik je danes novinarjem povedal, da je usklajevanje potekalo v skladu s pričakovanji.

"Mi smo jasno postavili svoje cilje iz zahteve do premoženja Kada in do vključitve Kada v holding. Dosegli smo, da je Kad izrecno ločen v tem holdingu po svoji bilančni vsoti, da je premoženje Kada namenjeno pokojninski blagajni," je dejal. S tem so po njegovih besedah tudi doprinosi, ki prihajajo v Kad od prodaje državnega premoženja, takšni, kot so v koalicijski pogodbi.

Šušteršič je že pred današnjim usklajevanjem ocenil, da je pri tem možen kompromis.

Predlog zakona o državnem holdingu je sedaj glede na dogovor in pripombe koalicijskih strank v pripravi. Preden dobi zeleno luč za obravnavo na četrtkovi seji vlade, naj bi ga koalicijske stranke še enkrat potrdile, neposredno pred sejo vlade pa se bodo o tem pogovarjali tudi predsedniki koalicijskih strank.

Pri pokojninah potrebni popravki

Ob predlogu stranke DeSUS za spremembe zakona za uravnoteženje javnih financ v delu nižanja nekaterih pokojnin pa minister priznava, da bo verjetno res treba nekaj popraviti. S tem se sicer, priznava, ni podrobno ukvarjal, vendar da je "verjetno res prišlo do tega, da to, kar se je zgodilo, ni bil ravno namen tistega, kar smo v zakonu poskušali doseči". Kako to popraviti, bodo po njegovih besedah povprašali ministrstvo za delo.

Šušterič je ob nekaterih pripombah koalicije na varčevalni zakon spomnil, da se je poseglo v zelo veliko zakonov in kakšna podrobnost morda ni bila do konca premišljena, kar pa da je moč popraviti.

Na zakon o državnem holdingu je vezana tudi nova uprava AUKN. Kot je dejal Šušteršič, je treba najprej počakati na odločitev glede holdinga, sicer pa morajo po odstopu Dagmar Komar s čela agencije imenovati v.d. predsednika uprave AUKN. To bo vlada naredila tedaj, ko bodo imeli dovolj dobrega kandidata, ki pa ga ta trenutek še nimajo, je pojasnil.

Minister se bo danes, kot je povedal, srečal tudi s stranko SD. Pogovarjali se bodo o delu ministrstva, ena od tem sestanka pa bo tudi morebitna podpora SD vnosu fiskalnega pravila v ustavo, o čemer bo DZ odločal na julijski izredni seji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.