Slovenija
3298 ogledov

Koalicija Marjana Šarca bistveno bolj trdna kot koalicija Mira Cerarja

Prvak LMŠ Marjan Šarec, predsednik SD Dejan Židan, prvak SMC Miro Cerar, predsednica SAB Alenka Bratušek in prvak DeSUS Karl Erjavec Saša Despot podpis koalicijskega sporazuma o sodelovanju v vladi za mandatno obdobje 2018-2022 med partnericami LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS
Ko Levica ni zaveznica, koaliciji najpogosteje pomaga SNS.

Koalicija Marjana Šarca je bistveno bolj trdna od koalicije Mira Cerarja, kažejo podatki ponovno vzpostavljenega Parlametra, ki vključuje tudi podatke aktualnega sklica državnega zbora. "Manjšinska vlada Marjana Šarca je izredno močna in disciplinirana," ugotavljajo v zavodu Danes je nov dan.  

Poslanci koalicije so bili neenotni na 42 glasovanjih od 317 glasovanj, pri katerih je drugače glasovalo največ sedem odstotkov oziroma trije poslanci. V enakem obdobju prejšnjega sklica je do 10 odstotkov poslancev glasovalo drugače kot kolegi na 143 glasovanjih. Poslanci Levice v 52 odstotkih glasujejo s koalicijo.

Manjšinska vlada po pomoč k desnici

Manjšinjsa vlada Marjana Šarca za sprejem zakonov potrebuje podporo opozicije, ki jim jo v večini primerov zagotavlja stranka Levica. Vendar pa se je Šarčeva vlada že morala zateči po pomoč k desnim opozicijskim strankam. Največkrat jim je na pomoč priskočila stranka SNS, ko ji vodi Zmago Jelinčič, in sicer v 32 primerih, tudi pri zakonu o kazenskem postopku, ki širi pooblastila glede uporabe sredstev za prisluškovanje. V 30 primerih je za koalicijski predlog glasoval NSi, večinoma pri zakonih, ki se nanašajo na deregulacijo in širijo prosti trg.

Za koalicijski predlog so 24-krat glasovali poslanci SDS, vendar njihovi glasovi niso bili nikoli odločilni za-prejetje zakona.

Najmanj prisoten, najbolj glasen

Poslanec Levice Franc Trček je na sejah državnega zbora najmanj prisoten, kljub temu pa je najbolj aktiven. Najslabše so na sejah prisotno poslanci koalicijske partnerice Levice, sledijo poslanci NSi in SDS. Vrstni red je ravno obraten kot je bil v vladi Mira Cerarja.

Matjaž Nemec najbolj "neubogljiv" poslanec 

Osmi sklic državnega zbora velja tudi za izjemno čvrst sklic, bistveno bolj od prejšnjega. Kar 66 od 90 poslancev še nikoli ni glasovalo v nasprotju s svojo poslansko skupino, oziroma "jih ni pritisnilo na drugačen gumb, kot je bilo naročeno", ugotavljajo v zavodu Danes je nov dan. 

"Poslanci raje ne pridejo na glasovanje, kot pa da glasujejo v nasprotju z usmeritvijo poslanske skupine," pravijo na zavodu. Nekaj "neubogljivosti" pa so vseeno zaznali. Najbolj "neubogljiv " poslanec je tako poslanec SD Matjaž Nemec, ki je v nasprotju s svojo poslansko skupino glasoval že 20-krat. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • kapibara 14:31 09.april 2019.

    Bolj uspešna NE .. ?? Trdna pa tudi NE..!!