Slovenija
536 ogledov

Koalicija na krizni sestanek tik pred sejo

Učilnica
Koalicijski poslanci se se pred današnjo sejo odbora za izobraževanje sestali na sestanku, na katerem poskušajo uskladiti možne rešitve glede sprememb financiranja zasebnih osnovnih šol.

Podrobnosti s srečanja niso znane, več bo najverjetneje znano na sami seji odbora, ki jo bodo začeli ob 13. uri.

Odbor za izobraževanje je namreč v sredo prekinil obravnavo predloga novele zakona organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, ki prinaša spremembe pri načinu financiranja javnih programov v zasebnih osnovnih šolah, saj je zakonodajno-pravna služba DZ opozorila, da je na več mestih vprašljiv z vidika ustavne ureditve, na določenih mestih pa tudi protiustaven. V več strani dolgem mnenju je med drugim opozorila, da predlog zmanjšuje financiranje zasebnih osnovnih šol, pri čemer pa ministrstvo za izobraževanje ni pojasnilo, kaj bi bil javni interes, ki utemeljuje takšno poslabšanje pravnega položaja zasebnih šol ter staršev in otrok.

Zato so se v koaliciji dogovorili, da bo poskušalo ministrstvo do danes pripraviti ustrezna dopolnila. Kakšna bodo ta in ali bodo v koaliciji usklajena, bo verjetno znano na sami seji odbora, ena od možnosti pa je tudi, da koalicija dogovora o tem danes ne bo dosegla in da bodo to točko znova preložili. Na sestanku koalicije pred sejo odbora naj bi sicer neuradno predvsem preigravali različne odstotke financiranja.

Predlagali, da ne bi plačevali dopolnilnega pouka, šole bi bile na slabšem

Ministrstvo za izobraževanje v prvotni različici novele, ki jo je poslalo v DZ, predlaga, da bi država obvezni del javnega programa, ki ga trenutno financira 85-odstotno, financirala 100-odstotno, razširjenega dela javnega programa, ki ga prav tako financira 85-odstotno, pa ne bi več financirala. Zasebne šole ob tem opozarjajo, da bi jim država na ta način kljub odločbi ustavnega sodišča, ki naj bi terjala zvišanje sredstev za javne programe v zasebnih šolah, financiranje zmanjšala.

SD in SAB zadovoljna z neustavno rešitvijo

V LMŠ so v petek za STA povedali, da so pripravljeni skupaj najti najbolj pošteno rešitev, tudi v DeSUS se zavzemajo za neko vmesno pot. Precej kritični do predloga ministrstva so bili v SMC, medtem ko so v SD in SAB z njim zadovoljni. V SDS in NSi so mnenja, da je predlog v nasprotju z odločbo ustavnega sodišča, zato so k noveli predlagali več dopolnil.

Konec tedna so se z javnim pismom oglasili nekateri nekdanji ministri za šolstvo, povečini iz vrst nekdanje LDS in SD - Slavko Gaber, Pavel Zgaga, Lucija Čok in Igor Lukšič - in podprli omenjeni predlog ministrstva, ker da korektno izpolnjuje zahtevo ustavnega sodišča.

Pravni službi vlade in parlamenta menita povsem drugače kot nekdanji ministri

Ravnatelji šestih zasebnih osnovnih šol so jim odgovorili danes v javnem pismu. Med drugim so mnenja, da predlog ministrstva odločbe ustavnega sodišča ne izpolnjuje. Zapisali so, da bi bivši ministri za šolstvo kot "prvi med ravnatelji" morali biti zgled otrokom v varovanju zakonitosti in ustavnosti. Ob tem so opozorili na mnenje zakonodajno-pravne službe DZ in vladne pravne službe, ki sta o predlogu podali negativno mnenje.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Kaitlyn_Robey 15:52 01.julij 2019.

    Začnite zaslužiti z Google $ 7385 - $ 8726 na teden za delo na spletu od vašega doma za 2-3 ure na dan. Redno plačujte vsak teden. Vse kar potrebujete je računalnik, internet povezava in malo prostega časa. Everything in ...prikaži večin the world rests in a popoln0ma spremenilo moje življenje. To come .... ...... ⇛⇛⇛⇛⇛⇛⇛ www.WebJob98.Com