Slovenija
6 ogledov

Koalicija: nov zakon o RTV je nujen

(Foto: Ksenija Koren) Žurnal24 main
Začetek referendumske kampanje o zakonu o RTV. Na skupni koalicijski konferenci se prvak DeSUS-a Karl Erjavec ni prikazal. Pahor za zgled izpostavil BBC.

Začela se je referendumska kampanja pred 12. decembrom, ko bomo na voliščih odločali o zakonu o RTV. Na skupni novinarski konferenci predsednice in predsednikov koalicijskih strank Katarine Kresal (LDS), Boruta Pahorja (SD), Gregorja Golobiča (Zares) bi se moral prikazati tudi Karl Erjavec, a ga ni bilo. Ali to pomeni, da DeSUS ne želi biti več del koalicije, ali pa so v ozadju drugi razlogi? Ostali predsedniki so sicer izrazili odporo sprejetemu zakonu o RTV Slovenija.

Kulturna ministrica Majda Širca je poudarila, da ob morebitnem padcu zakona na referendumu ne bo tematskih in tehnoloških izboljšav, ki jih RTVS že nekaj časa potrebuje. Trenutno program po njeni oceni ni dovolj kakovosten, novi zakon pa po njenem omogoča kredibilen, prodoren program, možnost za razvoj in je podoben ostalim v evropskem prostoru. Delovanje zavoda je zasnovano tako, da bo odločitve sprejemal povsem avtonomno; poleg tega onemogoča špekuliranje in ostale sporne korake (denimo prodaja premoženja).

Pahor bi rad slovenski BBC
Premier je kot verodostojno in kritično hišo izpostavil BBC ter izrazil upanje, da bodo upa, da bodo volivci na referendumu razumeli, da je zakon ena od velikih sprememb, ki se jih je vlada lotila in da so za Slovenijo nujno potrebne.

Ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal je dejala: "Ne samo, da je tak zakon potreben, tak kot je, je edini za sprejeti."

Golobič: Politika sebe s tem zakonom omejuje
S prvakom stranke Zares Gregorjem Golobičem sta poudarila, da je bil ta zakon napisan po drugačni poti kot prejšnji- po Golobičevih besedah ni bil napisan "enoročno", ampak so ga pisali strokovnjaki. Politika z novim zakonom po njegovem sebe omejuje. Tak kot je zdaj novi predlog zakona, je po njegovem za politiko uporabnejši.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.