Slovenija
20 ogledov

Koalicija praktično sestavljena, neznanka le še NSi

seja dz Saša Despot
ZaAB nad potekom pogajanj navdušen, DeSUS in SD s Cerarjem zbližala stališča, NSi se od koalicije oddaljuje.

Najverjetnejši mandatar Miro Cerar je današnje pogovore s potencialnimi koalicijskimi partnerji označil za konstruktivne. Kot je pojasnil, so pripravili dobro podlago za prihodnjo, odločilno fazo pogajanj. Priznava pa, da je bilo med SMC in NSi opaziti nekaj vsebinskih razhajanj, vendar verjame, da bi jih bilo z dovolj volje mogoče premostiti. "Dejstvo je, da mora NSi očitno pri svojem članstvu še nekoliko bolj temeljito preveriti, koliko je sploh resnične volje za povezovanje v koalicijo," je povedal. Če bo resnična volja za to, se bo po Cerarjevem prepričanju našla tudi pot.

V stranki ZaAB so z izkupičkom pogovorov zelo zadovoljni. Po besedah predsednika sveta Stojana Pelka ugotavljajo, da so programski temelji za prihodnje pogovore zelo dobri. "Kljub temu, da smo se zelo trudili najti razlike, jih nismo našli," je dejal. 

SMC je po njegovih besedah sprejela večino pripomb ZaAB pri poglavju o gospodarstvu, le nekatera področja oziroma projekte je treba še razdelati, med drugim vprašanje mladih in vprašanje umeščenosti turizma v gospodarstvo. 

Novakova: "Naših predlogov niso najbolj upoštevali"

Predsednica NSi Ljudmila Novak je po zaključku pogajanj s SMC poudarila: "Težava je, ko gredo stranke v različne smeri. Prav to mi čutimo pri teh dogovarjanjih." Kljub temu poudarja, da stranka vrat v koalicijo še vedno ni zaprla. 

Novakova je pojasnila, da so bili današnji pogovori nekoliko bolj vsebinski, vendar v NSi ugotavljajo, da njihovih konkretnih predlogov niso najbolj upoštevali. Drugi osnutek koalicijske pogodbe naj bi SMC pripravil v torek. "Če v njem ne bodo upoštevali naših predlogov, so vrata za NSi zaprta," je bil oster šef poslanske skupnine Matej Tonin. Novakova sicer še vedno vidi vrata priprta: "Za zdaj ne moremo reči, da smo ravno na poti v koalicijo, še vedno pa nismo zaprli vrat. Še vedno je možen dogovor." 

SMC in NSi se razhajata predvsem pri vprašanju davkov in reforme zdravstva, različne poglede imajo tudi glede socialne kapice in sestave ministrstev. Tonin je še enkrat izpostavil pet reform, ki so njihov pogoj za vstop v katero koli vladno koalicijo - davčno, sodno, zdravstveno in pokojninsko reformo ter reformo trga dela. 

Pripombe SD sprejemljive za SMC

Pogovori med SD in SMC potekajo dobro, zaradi česar je Dejan Židan optimističen glede uspešnega zaključka. Pomemben del pripomb SD k osnutku koalicijskega sporazuma je za SMC sprejemljiv, bo pa treba dogovoriti še marsikaj na operativni ravni. 

Židan je dejal, da je prišlo do širšega razumevanja glede socialne kapice, ki je v stranki nasprotujejo in je po njegovih besedah bogataška kapica. Povedal je, da v tem primeru govorijo o socialnih prispevkih. 

Židan je izpostavil še dohodninsko obremenitev, kjer bi bilo treba razbremeniti srednji razred, o čemer pa je lažje govoriti v času gospodarske rasti in višanja povprečne plače v državi. Poudaril je pomen investicij v nova delovna mesta in gospodarski razvoj. Predlog, da se v srednjeročnem obdobju ne pogovarjajo o novih davkih ali njihovem zvišanju pa je po njegovih besedah na načelni ravni sprejet. S SMC se strinjajo glede zdravstva, zadržani pa so glede privatizacije. 

Zdaj se Cerar pogovarja še s stranko Alenke Bratušek, kje so o koalicijskih zahtevah najbolj skrivnostni. 

Mesto predsednika DZ zasedeno

Miro Cerar je pred začetkom pogovorov dejal, da s stranko DeSUS ni še nič dokončno dogovorjenega, da pa sta se s Karlom Erjavcem dobro ujela, kar so dobri obeti za dogovor. "Erjavec bo, če bo njegova stranka vstopila v koalicijo, imel na voljo, da sprejme kakšno drugo zelo pomembno funkcijo, takšno, za kakršno je kompetenten. Mesto predsednika DZ je zdaj zasedeno," je razjasnil vprašanja glede mesta predsednika državnega zbora, ki si ga je Erjavec najprej želel, a se mu nato odpovedal. 

Cerar je spomnil tudi na izjavo Milana Brgleza, da bi se bil s položaja predsednika DZ pripravljen umakniti, če bi interes države zahteval kaj drugega. "A s tem ni izrazil tega, da bi se želel umikati s tega mesta," je pojasnil Cerar, ki od Brgleza pričakuje, da bo uspešno in odgovorno opravljal funkcijo, ki jo zaseda. 

Erjavec je že včeraj dejal, da s Cerarjem ne vidita ovir za vstop DeSUS v vlado, dogovorila naj bi se tudi glede zahtev DeSUS pri regresu upokojencem. 

Komentarjev 16
  • Tupamaros 07:15 08.avgust 2014.

    Asocijacija: "Slovenija se vrača 30 let nazaj. Spet bomo imeli skupščino in izvršni svet. (SZDL in CK KPS) itak nikoli nstai izumrla".

  • Zoroaster 21:49 07.avgust 2014.

    Slovenija - pa tudi druge države - najbolje funkcionirajo, ko večina političnih struj , kljub nasprutojočim ideologijam - deluje z namenom doseči skupni cilj. Zato bi bilo končno primerno pozabiti na delitev rdeči/črni, zeleni/temnozeleni in skupno določiti gospodarke clje te ...prikaži več države. Že vse od osamosvojitve tega nismo storili, za razliko od Švice in Avstrije. Če se v teh državah pojavi pametna ideja, je ne sesujejo apriori, iz razloga, ker je posredovana s strani črnega ali rdečega... . Torej, uspešen premier bo tisti, ki bo deloval združevalno, zmanjšal udeležbo države v podjetjih, ker to vodi v korupcijo in klientelizem in ki bo vzpodbudil privatno iniciativo

  • KLOBO 20:15 07.avgust 2014.

    ti glej svoje kako bodo do konca zafural SLO, še tisto kar ni uničila Bratuška bodo sedaj Cmera in levosučne oprode !!