Slovenija
21 ogledov

Premierka odločena – gre po zaupnico

Uroš Čufer
1/7
Žurnal24 main
Po sestanku koalicijskega vrha: premierka bo kljub izraženi podpori odšla po zaupnico.

Po današnjem vrhu koalicije v Ljubljani je premierka Alenka Bratušek sporočila, da bo v državni zbor šla po zaupnico, kljub temu da so ji stranke izrazile podporo.

Zaupnico, ki naj bi jo vložila v kratkem, ne bo vezala na ukrepe, a se je zanjo vseeno odločila, "ker je proračun in del prihodkov padel zaradi padca davka na nepremičnine".

Vsi zadovoljni

Igor Lukšič, predsednik stranke SD, je dejal, da je bil današnji sestanek nujen zaradi turbulenc, ki so nastale v koaliciji. Prepričan je, da so sposobni zdržati mandat do konca. 

Gregor Virant, predsednik DL, je vesel, da z ukrepi ne bodo dodatno obremenjevali gospodarstva: "Ocenjujemo, da so to ukrepi v pravo smer". Tudi on je prepričan, da bo vlada ostala enotna in skupaj.

Predsednik stranke DeSUS Karl Erjavec je zadovoljen, da so uspeli razrešiti izpad dohodkov zaradi padca davka na nepremičnine. Podpirajo vse predloge in so zadovoljni, da pokojnine ostajajo takšne, kot so. "Če ne bi znali poiskati rešitev, bi tvegali predčasne volitve," je dejal in poudaril, da so pokazali zrelost, čeprav gre za različne stranke.

Med drugim dvig trošarin

200-milijonsko luknjo, ki je nastala po padcu zakona o davku na nepremičnine, nameravajo med drugim pokriti z večjo učinkovitostjo izterjave javnih dajatev, dva zakona bodo spremenili. Tista podjetja, ki lahko redno poravnavajo trenutne davčne obveznosti, zapadle davčne obveznosti poravnale v več obrokih, še posebno kar se tiče poravnavanja prispevkov za pokojninsko in zdravstveno blagajno.

Potrebno bo tudi reprogramiranje davčnega dolga. Bratuškova je povedala še, da je na področju širšega javnega sektorja kar nekaj kumuliranih presežkov, ki bi jih pobrali oziroma zmanjšali prilive; v javnih skladih in agencijah je po njenih besedah za med 40 in 50 milijonov presežkov

Računajo na to, da bodo letos dobički podjetij v državni lasti višji, kar pomeni tudi višje prihodke v proračun.

Bratuškova je napovedala še, da bodo povišali trošarine. Natančen razrez povišanja trošarin še ni narejen, tako da Bratuškova ni odgovorila natančno, na kaj se bodo trošarine povišale. Na vprašanje, ali gre za alkohol in tobak, pa je odgovorila, da gre ta ukrep tudi v tem smislu.

 
Komentarjev 29
  • ac-dc 22:54 06.april 2014.

    SDS ti je po mami skakal, potem si pa ti vun prilezo.

  • Veteran 20:16 06.april 2014.

    Vsi strankarski veljaki so zadovoljni, razen ljudstva!!?? Predlagam, da se ljudstvo zamenja!!??

  • Johan Spohan 19:47 06.april 2014.

    Budale vi se jebete med seboj, Alenkini in Janševi komunisti pa jebejo Slovenijo.