Slovenija
3620 ogledov

Bili smo dvakrat izigrani, še poslanci koalicije niso vedeli, kaj sprejemajo

upokojenci Saša Despot
Koalicija zakon o dolgotrajni oskrbi sestavljala v soboto, danes že v državnem zboru.

V opozicijskih SD, LMŠ, Levici, SAB in NeP predlogu zakona ostro nasprotujejo. "V soboto, ko smo poslanci opozicije želeli zakon popraviti, razpravljati, opozoriti, da v drugem branju ni pravzaprav nič rešenega, se je zakon pisal praktično pred nami. Odbor se je začel ob 11h zjutraj, ob 22.20 smo dobivali šele amandmaje koalicije k prvim členom tega zakona," je razložila Maša Kociper, poslanka SAB. Seja je bila do polnoči večkrat prekinjena, saj tudi poslanci koalicije niso več vedeli, kaj sprejemajo, je še povedala poslanka. 

Vlada problem prelaga na drugo vlado

Poslanci opozicije opozarjajo na neustrezno financiranje dolgotrajne oskrbe, kot je predvidena v zakonu, ki bo v celoti začel veljati šele leta 2025. “Neka druga vlada bo morala povedati, kdo bo to moral plačati. Ta vlada ne želi povedati, da jo bodo plačali vsi prebivalci,” je povedal poslanec LMŠ Jani Möderndorfer. 

Predlog določa, da bo financiranje do leta 2025 zagotovljeno z obstoječimi sredstvi za ta namen, ki bodo prenesena iz pokojninske in zdravstvene blagajne, preostanek pa bo kril državni proračun. V času do leta 2025 je medtem predvideno sprejetje posebnega zakona o obveznem zavarovanju za dolgotrajno oskrbo, ki bo uredil financiranje po letu 2025.

"Vsi relevantni deležniki predlogu zakona nasprotujejo"

“Ljudje potrebujejo ta zakon, a morajo vedeti, kaj bodo dobili,” pravi poslanska SD Bojana Muršič. Opozicija je na sobotni seji poskušala slediti potrebam uporabnikov, a niso bili uslišani. “Vsi relevantni deležniki predlogu zakona nasprotujejo,” poudarja Muršičeva in predlog zakona opisuje kot izredno problematičen, saj ne rešuje težav, nejasen, nekonsistenten in nerazumevajoč.

“Bili smo dvakrat izigrani. Noben amandma ni bil sprejet, samo nekaj lepotnih popravkov in tisto, kar je zahtevala zakonodajnopravna služba. Zakon v predlagani obliki ni dober, neodgovorno bi bilo, da se sprejme,” je na današnji novinarski konferenci pred začetkom obravnave predloga zakona o dolgotrajni oskrbi dejala predsednice društva Srebrna nit Biserka Marolt Meden. 

"Zakon se je pisal pred nami"

“Ta zakon je diametralno nasproten od tega, kar potrebujemo,” pravi poslanec Levice Primož Sitar. V Levici menijo, da predlagana zakonska rešitev ne odgovarja na izzive dolgotrajne oskrbe, ne sporoča, kako se bo financirala, izvajanje prepušča trgu, kar pomeni nižanje standarda, ter slabša položaj starejših. V Levici se zavzemajo, da bi bila dolgotrajna oskrba neodtujljiva pravica, ki se financira iz javnih sredstev.

“V zakonu niso določeni elementi, storitve, roki, niso določeni viri financiranja,” je opozorila vodja poslancev SAB Maša Kociper. “Vsi pristojni so povedali, da zakona, kot je, ni mogoče izvajati. Zakon bo zrušil, kar je sedaj dobro in deluje. Zakaj? Zato, da si bo koalicija naredila kljukico in rekla, zakon o dolgotrajni oskrbi smo sprejeli.” je povedala. 

Upokojenci nasprotujejo, DeSUS podpira

Zakonu nasprotujejo tudi lokalne skupnosti, je povedal Jurij Lep iz poslanske skupine nepovezanih poslancev. “Osebno sem zelo razočaran, da poslanska skupina Desus ta zakon podpira. Upokojenci mu nasprotujejo,” je delal Lep in opozoril, da bo vlada  tudi dolgotrajno oskrbo sprejemala z odloki.

Komentarjev 8
  • Margaret_Marshall 15:19 24.november 2021.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. V prvem mesecu sem prejel 21758 $ in 29467 $ v zadnjem mesecu google pay doma za 3 ure dela na dan. ... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦

  • bogdan76 12:38 24.november 2021.

    llucky,,,bedak do kraja saj neveš kaj blebetaš.

  • Dusan12 12:15 24.november 2021.

    Sitar, levica, danes v parlamentu. Miško, če imaš toliko v glavi kot na glavi, si usmiljenja vreden bizgec,