Slovenija
51 ogledov

Koalicije zapostavljenih strank

Predvolilni plakati Anže Petkovšek
Volitve. Več kot polovica neparlamentarnih strank meni, da bodo uspešnejše združene.

Parlament. Na volitvah bo nastopilo vsaj 16 strank, ki jim mediji običajno ne namenjamo pozornosti, javnomnenjske ankete pa jih zaznavajo v manj kot odstotku odgovorov, označenih kot "drugo".

Med njimi je izjema Stranka mladih Slovenije - Zeleni Evrope, ki jo nekatere ankete navajajo posebej, vendar z zelo majhnim odstotkom glasov. Na volitve bodo odšli z Zeleno koalicijo, Demokratsko stranko Slovenije in Zvezo za Primorsko. Na zadnjih volitvah pa so nastopili z SLS. Predsednik Darko Krajnc je pojasnil, da so leta 2008 ostali brez poslancev zaradi volilnega sistema. Zato so želeli dokazati, da so parlamentarna stranka brez poslanca, da bi jih med evropskimi in lokalnimi volitvami mediji uvrščali v soočenja parlamentarcev. Kljub pravnim mnenjem, ki jim pritrjujejo, jim ni uspelo. "SLS je pobrala vse, kar smo na volitvah dosegli," obžaluje Krajnc, ki je prepričan, da bo tokrat drugače. S sodelujočimi strankami so se dogovorili, da se bodo po volitvah na združitvenem kongresu preoblikovali v enotno ekološko-socialno opcijo.

Računajo na koalicije

"Pričakujemo, da se nam bodo pridružile še nekatere stranke, ki bodo tik pred zdajci spoznale, da je brezpredmetno oditi sam na volitve," pa meni podpredsednik Stranke slovenskega naroda Zdenko Vinkov - Vincenc, ki gre na volitve v koaliciji Za Slovenijo. Ta koalicija domoljubnih strank in državljanskih gibanj, kot so se poimenovali, bodo še Glas žensk Slovenije, Stranka enakopravnih dežel in Naprej Slovenija ter tri civilne iniciative. Blaž Svetek, predsednik Naprej Slovenije, računa na uspeh, saj kandidirajo samo člani "s čistimi rokami". Opozarja, da so kot majhna stranka diskriminirani, saj niso imeli dovolj časa za vsa volilna opravila, recimo za zbiranje podpisov: "To je sabotaža, saj so ti, ki so državo spravili na dno, razpisali volitve tako, da so onemogočili neparlamentarne stranke."
Pred volitvami pa se je za koalicijski nastop odločila tudi neparlamentarna Slovenska unija. Dva člana bosta iz stranke izstopila, da bosta lahko kandidirala z Desusom. "Kolikor vidite, razen treh nima nihče možnosti. Nisem kritičen, to je dejstvo," odločitev pojasnjuje predsednik Vlado Dimovski. Medstrankarsko sodelovanje je napovedal tudi Boris Popovič s stranko Avion. Zadnja je svojo namero o sodelovanju s SD objavila Stranka ekoloških gibanj Slovenije.

Ostajajo samostojni

Kljub pozivom po združevanju bodo na volitvah sami nastopili Zeleni Slovenije, predsednik Vlado Čuš pa je dejal, da imajo podpornike, ki jih bodo še predstavili. "Podpirajo nas vsi, ki mislijo, da je sramota, da Slovenija nima v parlamentu Zelenih Slovenije," poudarja. Samostojno se sicer na volitve odpravljajo Humana Slovenija, Akacije, Stranka enakih možnosti Slovenije Elene Pečarič in Demokratična stranka dela nepovezanega poslanca Franca Žnidaršiča. Nazadnje je bil sicer izvoljen na listi Desusa, zdaj pa bo kandidiral le zato, ker so tako želeli v stranki: "Ker želimo prispevati k zamenjavi politične elite, pa pošiljamo na volitve kandidate, ki imajo izkušnje, kako živeti s 500 evri."

Glavne programske usmeritve manjših strank in koalicij neparlamentarnih strank:

Koalicija Stranke mladih Slovenije - Zeleni Evrope z Zeleno koalicijo, Demokratsko stranko Slovenije in Zvezo za Primorsko. Želijo prekiniti sedanje vzorce vladanja in povečati učinkovitost države; zagovarjajo močan javni interes. Podpirajo izstop iz Nata, ukinitev finančne pomoči Grčiji in lustracijo poosamosvojitvenih politikov.

Koalicija Za Slovenijo (Stranka Slovenskega naroda, Glas žensk Slovenije, Naprej Slovenija in Stranka enakopravnih dežel). V program so uvrstili ureditev sodstva in gospodarstva, bistveno znižanje davkov in s tem povečanje neto plač ter večje število delovnih mest.

Demokratična stranka dela. Želijo, da bi bogati del dobička vrnili, da bi se vzpostavilo normalno gospodarstvo, in vzpostavitev neposredne demokracije. Podpirajo pokojninsko reformo, subvencioniranje nakupa prvega stanovanja in prvih zaposlitev.

Stranka enakih možnosti. Med drugim se zavzemajo za redefinicijo lastnine, obnovitev lokalne kmetijske pridelave in samooskrbe, vlaganje v obnovljive energetske vire, spremembo volilne zakonodaje z neposredno demokracijo in udeležbo delavcev pri dobičku.

Zeleni Slovenije. Želijo, da bi bila voda iz vodovoda dostopna vsem gospodinjstvom, zaraščeno kmetijsko zemljo bi morala država dati ljudem v obdelavo in dvigniti prehransko samooskrbo, v energetiki pa bi morali bolje izkoristiti že proizvedeno energijo.

Humana Slovenija. Za univerzalni temeljni dohodek, zaplembo nezakonito pridobljenega premoženja. Minimalna plača in pokojnine bi bile 700 evrov, znižali bi starostno mejo za upokojitev, delovnik pa skrajšali na 35 ur na teden.

Avion. Izpostavljajo debirokratizacijo države, znižanje davkov ter podelitev koncesij za železnice in avtoceste.

Akacije. Nenasilno želijo demontirati neoliberalni kapitalizem in izpisati Slovenijo iz Nata.

Slovenska unija, priključena Desusu. Zavzemali se bodo za podobne cilje, kot jih ima Desus, ter za preobrazbo družbe na socialnem in gospodarskem področju.

Komentarjev 1
  • 1111 08:57 05.november 2011.

    Krajnc pejd delat, megle imamo več kot zadost!!!