Slovenija
0 ogledov

Koalicijska pogodba brez višjega DDV

Zoran Janković Anže Petkovšek
Pozitivna Slovenija morebitnim koalicijskim partnericam poslala čistopis koalicijske pogodbe. V njej se Janković odpoveduje povišanju DDV-ja.

Pozitivna Slovenija je strankam, ki sodelujejo v pogajanjih o koaliciji Zorana Jankovića, dopoldne poslala čistopis predloga koalicijske pogodbe. Zdaj je na strankah, da pogodbo pregledajo in podajo morebitne pripombe, sledila pa bodo zaključna pogajanja.

Po poročanju Pop TV je predlog pogodbe napisan na 18 straneh. Ena bistvenih značilnosti je, da v njej povišanje DDV-ja ni predvideno oziroma bi prišlo v poštev le v skrajni sili. Spomnimo, Janković je v predvolilni kampanji svojo politiko reševanja Slovenije iz gospodarske krize naslanjal prav na povišanje stopnje davka. Namesto višjega davka naj bi zagon gospodarstva in nižanje brezposelnosti država spodbudila z velikimi projekti, kot so gradnja Teš 6, tretjega pomola v Luki Koper ter tretje in četrte razvojne osi.

Pomembno spremembo koalicijska pogodba predvideva glede obdavčitve srednjega razreda, saj naj bi se meja, po kateri bi državljani padli v 41-odstotno obdavčitev, s 1.500 evrov neto mesečnih prihodkov povišala na 2.000 evrov. DeSUS pri tem predlaga še peti dohodninski razred s 50-odstotno obdavčitvijo. Ni pa v pogodbi predvidene obdavčitve luksuza, saj naj se stranke bodoče koalicije še ne bi mogle zediniti, kaj luksuz sploh je.

Eno izmed določil po poročanju televizije tudi pravi, da se morajo stanovanja v Sloveniji poceniti, tako da si bo lahko vsaka povprečna družina s kreditom na 20 let privoščila lastno streho nad glavo, ki od kraja zaposlitve ne bo oddaljeno več kot 20 kilometrov.

TV Slovenija pa je poročala, da naj bi pogodba velevala, da NLB ne bi dokapitalizirali iz javnih sredstev.

Ni še vse dorečeno

Kot je povedal generalni sekretar DeSUS Ljubo Jasnič, so v pogodbi označena tudi neusklajena vprašanja. Ta bodo stranke poskušale uskladiti na sobotnem sestanku pogajalskih skupin strank, kar jih ne bo uspelo, pa bodo nato poskušali uskladiti še predsedniki strank.

Sestanek jutri

Sestanek pogajalskih skupin – Pozitivne Slovenije, SD, Liste Virant in DeSUS – bo po besedah Jasniča v soboto ob 10. uri v prostorih poslanske skupine Pozitivne Slovenije.

Za DeSUS je po besedah generalnega sekretarja stranke pomembno predvsem to, da se v koalicijski pogodbi določi polovično usklajevanje pokojnin in razmerje 30 proti 70, kar pomeni, da 30 odstotkov usklajevanja predstavlja rast življenjskih stroškov, 70 odstotkov pa rast plač.

Po besedah vodje poslanske skupine SD Janka Vebra čistopis pogodbe pomeni, da je prvi krog pogajanj med strankami končan, v nadaljevanju pa bodo poskušale stranke uskladiti še vprašanja, ki so ostala neusklajena. Eno ključnih odprtih vprašanj je po besedah Vebra sicer področje javnih financ.

Lista Virant se bo sicer o tem, katera koalicijska pogodba je zanjo bolj sprejemljiva, odločila na svetu stranke, ki bo v ponedeljek. Pri odločitvi naj bi svet stranke bolj ali manj sledil predvsem mnenju, ki ga bosta oblikovala predsednik in podpredsednik stranke Gregor Virant in Janez Šušteršič. Da bo pri svojem glasovanju v državnem zboru o mandatarju sledil odločitvi vodstva stranke, je danes novinarjem dejal tudi poslanec Liste Virant Bojan Starman.

Neformalno so se sestali SDS, Lista Virant, SLS in NSi

Srečanja predsednikov strank – tako tistih, ki se pogajajo o koaliciji z Zoranom Jankovićem, kot tistih, ki se pogajajo o koaliciji s predsednikom SDS Janezom Janšo – sicer danes po izjavah prvakov strank niso predvidena. So se pa, sicer neuradno, sestale pogajalske skupine SDS, Liste Virant, SLS in NSi, ki usklajujejo poglede o koaliciji, ki bi jo vodil Janez Janša. Predsednik SLS Radovan Žerjav je v zvezi s tem novinarjem dejal le, da pogajanja tečejo.

Komentarjev 5
  • Žurnalček 21:38 07.januar 2012.

    Država rabi denar. ZJ je svoje rekel, Virant pa tudi. Kot je preveslal Viranta in ga postavil na čelo skupščine , tako je sedaj zahebal Virantovega ministra za finance, ko se je koalicijsko odrekel svoji ideji o povečanju DDV. To ...prikaži več ni bila nikakršnja kaprica , ampak popolnoma upravičena zahteva. No se bomo pa smejali , ko bo ta bodoči financ minister, sam zajokal z govorniškega odra , ni dnarja povečajmo takoj DDV in to še za 1% večji , kot je predlagal ZJ, zaradi zamude pri vpeljavi le tega takoj. Gre kdo staviti !

  • Žurnalček 21:32 07.januar 2012.

    Ti si eden od tistih , ki jim je bilo izredno žal , ker niso bili na licu mesta v garaži!

  • bigron9 07:29 07.januar 2012.

    kerga briga slivnik