Slovenija
4271 ogledov

Koalicijska pogodba drži, ministri morali obljubiti lojalnost

Slovenske novice: Koalicijska pogodba drži, ministri morali obljubiti lojalnost Anže Petkovšek Predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob, predsednica SD Tanja Fajon in koordinator Levice Luka Mesec so dali skupno izjavo o poteku koalicijskih pogajanj v Državnem zboru.
Potem ko so koalicijsko pogodbo potrdili še na predsedstvu SD, je ta uradno usklajena med vsemi tremi strankami koalicije.

Predsedstvo SD je sporočilo, da se je seznanilo z vsebino koalicijske pogodbe ter potrdilo njeno parafiranje. V Gibanju Svoboda so pojasnili, da pogodba tako velja za parafirano.

Pred dokončnim podpisom pa morajo koalicijsko pogodbo potrditi še vsi ostali organi strank bodoče koalicije.

Hkrati je predsedstvo SD na današnji dopisni seji potrdilo tudi kandidate za ministre; Tanjo Fajon kot kandidatko za ministrico za zunanje in evropske zadeve, Matjaža Hana kot kandidata za ministra za gospodarstvo, turizem in šport, Dominiko Švarc Pipan kot kandidatko za ministrico za pravosodje in Aleksandra Jevška kot kandidata za ministra za kohezijo in regionalni razvoj, so sporočili iz stranke.

volitve v državni zbor 2022 Tanja Fajon | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Častna strankarska

Kandidatke in kandidati za ministrska mesta so v skladu s statutom SD podpisali častno izjavo, s katero so se zavezali, da ne bodo izstopili iz stranke in prestopili k drugi stranki, da bodo upoštevali programska izhodišča in statut stranke ter sklepe kongresa, konference ali predsedstva stranke, so v SD zapisali v sporočilu za javnost.

Predsednica stranke Tanja Fajon je ob tem poudarila, da so bili socialni demokrati v koalicijskih pogovorih uspešni. Predsedstvo je podalo tudi soglasje za imenovanje Janija Prednika kot vodje poslanske skupine.

Kaj med drugim predvideva koalicijska pogodba

  • Prelom z načinom delovanja dosedanje oblasti, utrditev demokracije, vladavine prava in človekovih pravic, zavarovanje neodvisnosti medijev in močno partnersko vlogo civilne družbe.

  • Usmeritev v nov razvojni zagon z dvigom dodane vrednosti gospodarstva, zeleni in digitalni prehod ter v kakovost in dostopnost javnih storitev, ter vrnitev Slovenije v jedro Evropske unije, utemeljeno na vladavini prava.

  • Obljuba o progresivni obdavčitvi premoženja ter poudarek na krepitvi javnih storitev.

  • Zakon za skrajševanje čakalnih dob, prednostno v javnih zdravstvenih zavodih, rešitev za ljudi brez osebnega zdravnika, ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in celovita prenova financiranja javnega zdravstva ter njegova boljša organizacija.

  • Minimalna pokojnina za polno pokojninsko dobo v letu 2023 bo dosegla 738 evrov in se nato redno usklajevala. 

  • Brezplačno šolsko prehrano bodo uvedli takoj, do konca mandata pa sledi oblikovanje modela brezplačnega vrtca.

  • Zavezo za izgradnjo 20.000 stanovanj do leta 2030, nadzor nad najemnim trgom in možnost regulacije najemnin.

  • Možnost postopnega prehoda na 32-urni delovni ob dogovoru socialnih partnerjev.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 12
  • brencl 16:30 14.maj 2022.

    Naj živi enakost v povprečnosti in vsestranski revščini!

  • 209e2c6214dc81fb3f0c12ca0e235ef9e399b13a 15:37 14.maj 2022.

    njihova častna pomeni lezenje v rit klausu švabu

  • Avatar lopov
    lopov 15:29 14.maj 2022.

    častna titova .... kumonistična partija strici iz ozadja kučan .... udba itd ...